Том Ханкс бори неприятна диагноза. Какво каза лекарят му

Актьорът призна, че е бил "идиот" по отношение на храненето и теглото си

Том Ханкс бори неприятна диагноза. Какво каза лекарят му | StandartNews.com

Том Ханкс, чийто герой Форест Гъмп е автор на фразата "Животът е като кутия шоколадови бонбони, никога не знаеш какъв ще ти се падне", е диагностициран с диабет тип 2, съобщава „Дейли Експрес“. Според актьора причината за това е, че е бил "идиот" по отношение на храненето и теглото си.

65-годишният Том Ханкс обяви диагнозата си за диабет тип 2 в телевизионното предаване „Късното шоу на Дейвид Летерман“: "Отидох при лекаря и той каза: "Знаете ли, че имате много високи нива на кръвната захар от 36-годишна възраст? Е, вече сте "пораснали"! Имате диабет тип 2, млади човече."

Лекарите казали на звездата, че ако намали теглото си до желаното ниво, приблизително същото като това на Том Ханкс, когато е бил тийнейджър, ще се отърве от болестта.

"Е, това означава, че със сигурност ще имам диабет тип 2, защото няма как да тежа толкова, колкото в гимназията", каза той със смях в шоуто на Летерман.

Захарният диабет тип 2 е по-често срещано заболяване в сравнение с диабет тип 1. За разлика от диабет тип 1, който до голяма степен се дължи на генетиката, диабет тип 2 е свързан главно със затлъстяването, както и с напредналата възраст.

В интервю за списание „Radio Times“ актьорът каза: "Принадлежа към онова поколение мързеливи американци, които сляпо продължаваха да "живеят на пълни обороти", а сега се оказва, че сме болни."

В ранните етапи на диабета често няма явни признаци, които да предупреждават за високи нива на кръвната захар. Това означава, че в много случаи тя може да остане незабелязана. Според някои здравни експерти обаче, един от ясните признаци за високи нива на кръвната захар може да е по-ясно изразен през нощта. Диабет тип 2 се появява, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин - хормон, който премахва захарта от кръвта, тъй като тялото става нечувствително към захарта. Освен това панкреасът, в който се произвежда инсулин, е претоварен. Захарта, която не се елиминира от кръвта, се натрупва, увеличавайки риска от заболявания като сърдечни болести, инсулт, причинен от високо кръвно налягане.

"Преди бях тежка категория. Виждали сте ме по филмите, знаете как изглеждам. Бях пълен идиот“, добавя Ханкс. „Мислех, че мога да го избегна, като махна хлебчетата от чийзбургерите си."

Многократно награждаваният актьор, известен с филми като "Корабокрушенецът", "Филаделфия" и "Форест Гъмп", също така предположи, че за това може да са виновни колебанията в теглото му между снимките на "Корабокрушенецът" и "Филаделфия".

Хубавото при диабет тип 2 е, че последиците от него могат да бъдат овладяни, успокоително посочва актьорът, предава БГНЕС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай