Тирове готвят война на браздата

Договорихме се с турските власти, контрира шефът на автомобилната ни администрация

Тирове готвят война на браздата | StandartNews.com

София. Турските рестрикции спрямо българските автомобилни превозвачи да бъдат увеличени. Това искат турските превозвачи от правителството си, съобщи за "Стандарт" Петко Ангелов, зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Комшиите съобщили претенциите си по време на 8-часовите преговори между представители на автомобилните браншове на България и Турция, които се проведоха в понеделник в Истанбул.

Турските браншовици искат да бъдат въведени 4 нови, още по-строги рестрикции срещу нас, обясни Ангелов. Целта е нашите превозвачи да бъдат окончателно изгонени от турския пазар, коментира той. Първата е пълен контрол на турските износители при товаренето на камиона. Втората мярка е задължителен контрол на документите на вътрешна турска митница. Третата е засилен контрол на нашите камиони на пътя, а четвъртата - въвеждане на драстично големи глоби - по няколко хиляди евро. Целта е да бъдем прогонени от турския автомобилен пазар, обясни Петко Ангелов.

Проведохме най-успешните от година и половина насам преговори с турските власти. Това заяви от Истанбул за "Стандарт" Валентин Божков, шеф на ИА "Автомобилна администрация".

Преговорите бяха договорени на срещата между министрите на транспорта на България и Турция Кристиан Кръстев и Бинали Йълдъръм на 23 май в Лайпциг. Договорихме се от 1 юни турските власти да не гледат повече датите на превозните документи на нашите тирове. Допуска се документите да са издадени на различни места, като турците няма да търсят печати от всички страни, през които е минал камионът, обясни Божков. Турците направили отстъпки и по транзитния режим и потвърдили, че ни предоставят допълнително 300 разрешителни от и за трета страна, обясни още за "Стандарт" шефът на агенцията Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай