The Economist: България е кошмар за всички

The Economist: България е кошмар за всички | StandartNews.com

София. "България: Кошмар за всички" е озаглавен материал на авторитетното издание The Economist за ситуацията със сирийските бежанци у нас. В статията се описват лошите условия, при които България настанява търсещите закрила - липсата на медицинска помощ, оскъдната храна и порътените постройки, в които по 10 семейства делят една стая и една течаща тоалетна за десет такива стаи. Изданието цитира един сириец, който заявява, че предпочита да се върне обратно в раздираната от война Сирия. 

По данни на The Economist тази година у нас са влезли 10 000 мигранти, две трети от които идват от Сирия. Сравнено с 2012 г. увеличението е седемкратно, а страната ни е подготвена да посрещне едва половината от тези хора. В статията се казва, че бежанската вълна е сварила правителството ни неподготвено и сега със закъснение то бърза до построи и ремонтира убежища, като неколкократно иска финансова помощ от ЕС, Червения кръст и други международни организации.

The Economist нарича противоречива оградата с дължина 33 км и височина 3 м, която правителството изгражда по границата ни с Турция в района на Елхово. Цитира се мнението на Върховния комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН), че това решение е контрапродуктивно и ще насочи търсещите закрила чужденци към по-опасни пътища и към услугите на каналджии. 

В статията се изброяват и другите мерки в плана за справяне с бежанската криза, част от който е и телената ограда на стойност 3 млн. евро. "Центрове за настаняване от закрит тип" е евфемизъм за затвор за мигрантите, категорично е изданието. ВКБООН е критикувал остро и връщането в страната им на стотици нелегални имигранти от Сирия. 

The Economist обръща внимание на надигането на ксенофобска вълна сред традиционно толерантното българско общество, след като имигрант от Алжир извърши криминално нападение и наръга с нож 20-годишна продавачка в магазин, а на 9 ноември скинари екстремисти пребиха българин мюсюлманин, защото го помислили за сириец. Статията завършва с информация за нарастването на популярността на националистическите партии в България и езика, който те използват с обещания "да изчистят страната от тази измет - имигрантите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай