Неделя,

Тези вредни навици ще ви докарат деменция

От: Иво Иванов -
13879
Тези вредни навици ще ви докарат деменция
A
A
A

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че повече от 50 милиона души по света страдат от деменция. Те постепенно губят паметта си, не могат да изпълняват прости ежедневни дейности и поведението им се променя. Болестта е невъзможно да бъде излекувана - можете само да забавите изчезването на мозъка. Но ако изоставите някои, на пръв поглед безобидни, навици в младостта си, рискът от появата на това заболяване значително ще намалее.

Течна бомба със закъснител

Пристрастяването към ободряващото сутрешно кафе може да доведе до сериозни проблеми с мозъка. Вярно е, че това става ясно не веднага, а след няколко десетки години.

До този извод са стигнали учени от университета в Южна Австралия, чиито наблюдения установили, че колкото повече кафе консумира човек, толкова повече с годините намалява обемът на мозъка му. А това означава, че се повишава рискът от деменция и инсулт. Хора, които изпиват повече от 6 чаши кафе на ден, е 53 % по-вероятно да страдат от старческа деменция.

Това потвърждава по-ранните резултати на португалски и френски учени, които установиха, че прекалената любов към горчивата напитка намалява функционалните връзки в частите на мозъка, които обработват информация от сетивата, и в лимбичната система, която участва в регулирането на емоциите, мотивацията и паметта.

Липса на достатъчно сън

Хора, които спят малко, имат всички шансове в зряла възраст да се разболеят от деменция, заключиха френски, нидерландски и британски учени. Връзката между съня и деменцията на практика не зависи от начина на живот, наследствени фактори, вероятността от развитие на сърдечносъдови и неврологични заболявания.

Проучванията показали, че връзката между недоспиването и деменцията най-вероятно се обяснява със специалната роля на съня в ученето, в работата на паметта, синаптичната пластичност и „прочистването“ на мозъка.

"Преяждане" и преяждане

Напълно е възможно появата на деменция в зряла възраст да е резултат от любовта към бургерите и пържените картофки, смятат специалистите от Австралийския национален университет.

Според проведеното проучване, честата консумация на фаст фууд помага не само да се развие диабет от втори тип, но и за преждевременното състаряване на мозъка, а по-късно и за неговата атрофия и деменция. Всичко това се дължи на високото количество захар в бургерите, пържените картофки и други видове обработена храна.

Авторите на разработката предупреждават: вредите от прекомерната консумация на бързи храни са почти необратими, когато става въпрос за хора на средна възраст.

Според учени от Оксфордския университет, рискът от деменция се повишава не просто заради вредните хранителни навици, а заради затлъстяването. Резултатите от направено от тях проучване показали, че старческата деменция е свързана най-често с високия индекс на телесната маса.

Изхвърлете колбасите

Само 25 допълнителни грама преработено червено месо на ден, включително кренвирши, колбаси, шунка, бекон, увеличават риска от деменция в напреднала възраст с 44 %, предупреждават британски и американски изследователи.

Според направено от тях проучване, независимо от наследствеността или благосъстоянието, хора, които консумирали много червено преработено месо били с по-висок риск да заболеят от деменция. Привързаността към кренвиршите и колбасите може да доведе до напълно реални проблеми с мозъка в напреднала възраст, смятат учените.

В същото време станало ясно, че ежедневната консумация на 50 грама непреработено месо, говеждо или телешко, намалява риска от деменция с 19%, а от Алцхаймер – с 30%.

Не прекалявайте със солта

Както установиха изследователи от университета „Корнел“ (САЩ), диета с високо съдържание на сол задейства сложен биохимичен процес в организма, поради което в мозъка се натрупват свободни тау протеини. Тяхната висока концентрация се смята за маркер за болестта на Алцхаймер и старческата деменция.

Обикновено тези протеини участват в образуването на цитоскелета - клетъчната рамка. Ако обаче има дефицит на азотен оксид (което може да бъде предизвикано от прекомерна употреба на сол), те стават по-малко стабилни. Постепенното им натрупване в мозъка инхибира когнитивните функции.

Учените призовават да се ограничи консумацията на сол, за да се избегне в бъдеще развитие на деменция или на болестта на Алцхаймер.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички