Събота,

Тези признаци показват дали имате дефицит на витамин D

От: Рачо Рачев -
9508
Тези признаци показват дали имате дефицит на витамин D
A
A
A

Някои признаци на дефицит на витамин D разкри д-р Нима Маджлиси от Университетската болница в Статън Айлънд, Ню Йорк.

Според нея липсата на този важен елемент може да доведе до увреждане на костите, фрактури и други негативни последици за организма.

Един от основните симптоми на липса на витамин D в организма са болките в костите. Според специалиста липсата на този витамин влияе върху отлагането на калций, а също така води до загуба на костна маса или нейната деформация. В резултат на това костите стават крехки и съществува риск от фрактури и наранявания.

Мускулната слабост е вторият признак на дефицит на витамин D в организма. „Дефицитът на витамин D може да доведе до намаляване на вътреклетъчния калций в мускулите, което затруднява свиването им и причинява слабост“, казва Маджлиси.

Повечето хора не осъзнават, че калцият е важен за правилното функциониране на всички клетки. Съответно ролята на витамин D за поддържането на здрави кости и опорно-двигателния апарат е неоспорима.

Лекарят припомня още, че липсата на витамин D, особено през пролетно-есенния период, може да доведе до апатия и депресия. Достатъчното количество слънчеви бани може частично да компенсира дефицита на този важен витамин и значително да подобри здравословното ни състояние.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички