Тестът на славата

Тестът на славата | StandartNews.com

Най-важно е да забулиш в тайна личния си живот

Всеки има своите 15 минути слава, но някои разполагат с много повече. А проблемът започва именно когато известността те сполети трайно. Изглежда привлекателна и мечтана. Но както казва Оскар Уайлд, на света има две трагедии: едната е да не сбъднеш мечтите си, а другата е да ги сбъднеш. Тежестта на успеха е колкото тази на небето, което Атлас трябва да задържи, за да не се сгромоляса отгоре ни. А историите на талантливи хора, които опиумът на известността е съсипал, са безброй. Вероятно защото след това няма към какво да се стремиш. Валери Петров има прекрасен кратък стих за това: "Преди имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта".
Има арт хора, които успяха да овладеят кариерата и характера си като опитен пилот в турболенция. Има и други - които останаха на поправителен след теста на славата.

Аръков: От храма на Мелпомена до ВИП брадър

Изгревът на Иво Аръков изглеждаше обещаващ. Явор Гърдев го взе директно като студент от НАТФИЗ за важна роля в "Козата, или коя е Силвия" в Народния театър. Летящ старт и дебют в компанията на Михаил Билалов, Юлиян Вергов и Бойка Велкова - какво по-хубаво от това? После Аръков се присъедини към трупата на "Зад канала" и получи други важни роли - в "Когато дъждът спря да вали", "Суматоха" и режисираната от Мариус Куркински "Лодка в гората". В този момент Аръков все още успяваше да държи юздите на личния си живот. Шушукаше се единствено, че е фаворит на Мария Илиева и вероятно се радват на съвместни приятни изживявания. Сигурно именно певицата, която добре познава клопките на славата, успяваше да наложи контрол и връзката им си остана обвита в тайнственост.
После обаче хлопна капана. Заедно с ролята във "Фамилията" Аръков се сдоби с нова партньорка - Мика Стоичков. Последва очакван щурм на жълтите вестници, които разръфваха връзката им, понякога съвсем на сляпо, просто следейки селфитата им във Фейсбук. Нещата излязоха извън контрол. Иво напусна "Зад канала" и се премести в Маями, където се опита да направи кариера - безуспешно. След това ефектът на доминото се задейства. Иво се раздели с Мика. Спряха ролите в киното и театъра. Заложи повече на фитнеса, клубовете, имиджа на секссимвол, отколкото на изкуството. Накрая влезе във ВИП брадър. А гнездото на осите е най-сигурният начин да бъдеш преброен за знаменитост, дори и да не си. В драматургията всеки герой има своя арка, а каква само се оказа тази на Иво? От елитния спектакъл на Явор Гърдев към формата, често изпълван с маргинали.
Хубавото поне е, че Иво дава знак за осъзнаване на грешките. Напоследък признава, че е сбъркал на много места. Все още е достатъчно млад, за да се върне в А група на кинонадеждите.

Аферите на Елен Колева

Елен Колева беше съвсем невинно светлооко момиче. Още по време на следването си в Академията снима в късометражни и пълнометражни филми - "Последната спирка", "Ден и нощ", "Църква за вълци" "Карго", "Аварийно кацане". Ролята, която я изстреля към успеха, бе във филма "Шивачки", с която тя грабна награда за най-добра актриса през 2007-а и спечели симпатиите на зрителите. Какво ли щеше да се случи с нея? Уви. Връзката й с 26 години по-големия от нея бизнесмен Александър Найденов провокира моментална реакция на вечните хищници в жълто. За роли на Колева внезапно спря да се чува каквото и да било. Тя стана част от Модерен театър, който правеше качествени постановки, но потъна като бизнес проекти и в крайна сметка затвори врати. Колева осъди театъра за 16 000 лева заради неправомерно освобождаване. Последва трансфер в Народния. Там Колева получи роля в "Чайки пият чай" на Росица Обрешкова, но пък се формираха слухове за финансовата подкрепа на Найденов при нейното назначаване. А фактът, че щом се разделиха, Колева излезе от академичната трупа, допълнително подхрани клюката. Сега бъдещето на Елен е особено мъгливо. И то на възраст, на която това е твърде непрепоръчително - 30.

Станислав Яневски -
от Холивуд до фитнеса

Шампионът по куидич Виктор Крум или Станислав Яневски беше юначен тийнейджър, когато получи първата си роля в един от най-касовите, гледани и обичани филми на всички времена. Директно в Холивуд, моментално на върха, висока скорост по супермагистралата на успеха. С подобен ангажимент в CV-то бе въпрос на късмет, добър агент и упорит труд, за стигне Яневски до епицентъра. И като нищо да се превърне в гордостта с българска марка в Ел Ей. Нещо обаче се случи. Детайлите не са ясни, но резултатите са налице. Яневски акостира обратно в София. Ролите заредяха здраво. Обратно пропорционално на тях зачестиха мацките. Тукашни анонимни красавици със съмнителна репутация се редуваха край някогашния Виктор Крум. Някак очаквано момиче с прякор Българската Барби трудно ще подкрепи мъж в кариерата и изобщо ще му предложи трайно и качествено партньорство. А Яневски пък тръгна на фитнес и тежестите се превърнаха в най-голямата му страст. Получи крайно незадоволителна роля в "Под прикритие" - мълчалив гард на Джаро, който гледаше лошо и умря бързо. А заради твърде могъщото си тяло Станислав вече трудно може да се добере до особено експресивни и вълнуващи роли. Наистина жалко. Освен ако междувременно птичето не е кацнало отново на напомпаното му рамо.

Калин Врачански - засега непробиваем

Всеки успех може да се покаже моментен, а силните характери се познават по издръжливостта. Калин Врачански е илюстрация на това правило. Вероятно защото придоби славата си сравнително късно - синеокият красавец дълго време чакаше своя миг, снимаше се в реклами, живееше с малко пари и овладяваше изкуството на оцеляването, което застига всеки млад актьор от момента, в който излезе от НАТФИЗ. В най-ранната си младост Врачански се прояви като боец и това му се отплати в трудни моменти. "Стъклен дом" бе големият му пробив и в това няма съмнение. После обаче Калин успя да се справи с препятствие, с което много други актьори не успяват - какво да направиш, когато изведнъж сериалът свърши и загубиш милионната си телевизионна територия? Вместо да хукне по риалитита и да се опитва на всяка цена да се задържи на екрана, Калин направи друго. Просто стисна зъби и махна с ръка. Като няма сериал - няма, какво толкова, има още работа за вършене. Вместо на телевизията Врачански наблегна на театъра. Направи две страхотни роли - в "Парижката Света Богородица" и "Гарванът". Заедно с Пламен Манасиев (в ролята на Фроло) изнасят целия спектакъл на гърба си. Калин опроверга и основните подозрения към него - че като повечето хубавци разчита на чар, а не на умения. Нищо подобно. Един от най-красивите актьори изигра уродливия Квазимодо така, сякаш през целия си живот е бил грозник.
А личния живот на Врачански е напълно непробиваем. Калин се е бронирал пред медиите и просто не отговаря на лични въпроси, дори и на най-невинните. Знае, че така се почва - лекият намек поражда слух, слухът - новина, а новината пък води до цяла серия версии. След време Врачански ще може да преподава както актьорско майсторство, така и изкуството да се справиш със славата.

Деян и Радина - непукизъм от класа

Във връзката на Деян Донков и Радина Кърджилова има неразгадаема мистерия. Основната загадка е в това как двамата са напълно нехайни и не спазват хигиена на публичността си, а в същото време по някакъв начин успяват да запазят високия престиж и отношенията си. Деян и Радина направиха всички възможни грешки, които би трябвало да доведат до срива им. Участваха в риалита и телевизии на килограм. Влязоха дори като двойка в "Къртицата", което почти задължително означава раздяла, ако съдим от други двойки, живели с месеци под наблюдението на телевизионните камери. Караниците им станаха публични, проблемите - обществено достояние. И въпреки това нищо кой знае какво не стана. Деян продължава да е мегазвезда на Народния и качествата му на актьор се запазиха. Радина пък също направи няколко силни роли на сцената - "Йерма" и "Стъклената менажерия". Връзката им все още е факт, въпреки постоянните атаки на жълтите медии, слуховете за побои, бурни караници и ежедневни скандали. А причините за особения невидим щит, който са успели да изградят около себе си се коренят в две неща. Явно, че мощната химия между тях е жива. Второто е великолепният им непукизъм. Няма нищо случайно, че ролите на Донков в Народния са все на чаровни хулигани - Дон Жуан, Макмърфи и прочие. Той просто си е такъв. С толкова здрава вандалска закалка нищо лошо не може да ти се случи.

Невена Цонева се опази от фалша

Сред всякакви финалисти от вече поизтърканите музикални формати, едно момиче успя да опази чест и име. Невена Цонева притежава не само страхотен глас и визия, но и силен характер. Може и да не успя да постигне славата на други певици, но пък не се и продаде. Поддържа ниво и стил. Не пропя чалга, не записа евтини песни, не се набута в брадър шоута. Отказа се от стратегията на повечето млади таланти - да осребрят качествата си на всяка цена, без значение какъв компромис им се налага да направят. Изправи се в съдебна битка срещу гиганта "Вирджиния рекърдс". Отстояваше правата и достойнството си. А на финала на "Гласът на България" се отказа минути преди края на конкурса. Обвиненията, че може да спечели защото е гадже на Венко от "Ку-ку бенд", а именно Трифонов организира формата, не понесоха на честолюбието й. За много тя бе най-заслужилата победителка. Цонева обаче предпочете да си тръгне със сълзи на очите и изправена глава. Невена е напълно встрани от какъвто и да било светски паркетен елит - изглежда, че добре вижда безсмислието на цялата работа и все още спазва високите си критерии. Единственият проблем е, че няма кой да й напише онези песни, които гласът й заслужава. Това обаче е поправимо и навярно тепърва предстои. Малко са тези, които заслужават повече от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай