Теория и практика на летния хит

Теория и практика на летния хит | StandartNews.com

Вероятно всеки е изпадал в приятната ситуация, когато единствен рефрен от песен мигновено се превръща в портал към миналото и изпраща куп асоциации и спомени, за които сме мислели, че са отдавна забравени. Затова идеята и концепцията за "летен хит" е много повече от просто музика. Въпросните парчета наподобяват на "флашката" - в момента, в който ги чуеш, инжектират атмосферата от най-любимите горещини, така както малкото парченце електроника пренася инфо в компютъра. Ето кои бяха топхитовете, с които се изнизаха последните повече от 20 години и които винаги могат да събудят нечие минало.

90: Стената падна с Били Айдъл и "Снап"

Лятото на 1990-а е особено натоварено със символика. Стената е паднала, страните в Източния блок посрещат с надежда смяната на режимите, а лекотата, с която западната музика пристига наоколо е вече гарантирана. Големите хитове са три. Първият е "Cradle of Love" на Били Айдъл - рокаджията тогава е в своя пик. Вторият е познатият вече като "ретро" - "It must have been love" на "Роксет". За третия със сигурност ще се сетите - "The Power" на "Снап", която предизвика истинска революция в диското с дръзкото си звучене.

91: Навсякъде Браян Адамс и EMF

Всеки има история с блус, танцуван под звуците на прочувствения Браян Адамс. През 1991-а се случва рядкост в историята на летните хитове - най-популярният е неговата бавна и страстна балада: "(Everything I Do) I Do It For You". Другото парче, озвучило плажовете, е "Unbelievable" на EMF.

92: На ход: "Ред хот чили пепърс" и "Гънс енд роузес"

Деветото десетилетия на миналия век се превърна в златно за юнаците от "Ред хот чили пепърс". А 92-а е годината, когато Антъни Кийдис и компания извадиха на бял свят вечния хит "Under The Bridge". Другото парче-емблема на сезона бе "November Rain" на "Гънс енд роузес".

93: Сексапилът на Джанет Джаксън

Ако преровите старите видеа на Джанет Джаксън, ще си спомните за убийственото секси излъчване, което мацката имаше преди десетилетия. През лятото на 93'а от всички радио станции звучи "That's the Way Love Goes" в комбинация със "Slam" на Оникс и "All That She Wants" на Ace of Base.

94: Куп класики

Някъде около триумфа на националите на терените в САЩ 94'а, светът изживява истински бум от хитове, които със сигурност се помнят и до днес. Браян Адамс продължава златната си серия със "Please Forgive me", а в компанията на Стинг и Род Стюърт прави "All for Love". Марая Кери вади забележителната "Without Love", известна вече по българските географски ширини като "Кен Ли". Елтън Джон е на върха на славата с "Can you Feel The Love Tonight".

95: Заклинанието на Мистър Бомбастик

Това е онази песен със странния текст и нещо средно между рап и африканско заклинание. "Мистър Бомбастик" звучеше навсякъде, а Шаги се превърна в световна звезда. По същото време се поразчу за един афроамериканец с най-нежния глас на света: през лятото на 95'а Сийл дебютира с красивата "Kiss from a Rose".

96: Лудостта на Макарена

Всички помнят това парче - музиката и парадоксално безумния танц. Добре е това да се напомня, когато изкарват корейския рапър Сай за "пионер" в областта на налудничавата хореография. Та "Макарена" и стъпките й се вклиняваха в сетивата с толкова пробивна сила, че човек дълго не можеше да се отърси от звука. Фамозният дует "Лос дел рио" така и не успя да остави следа с друго парче, но "Макарена" си беше достатъчна. Нещата с това лято взеха съвсем да издивяват с "Коко Джамбо", чиято способност да се набива в главата е все още с неизяснен механизъм.

97: Истерия по "Хенсън" и "Спайс гърлс"

Петте супер мацки от Острова и трите момчета на невръстна възраст от "Хенсън" бяха законодателите на доброто настроение през лятото на 97-а. По клубовете пък звучеше Пъф Деди с "I'll be missing you", a Savage Garden летяха до луната и обратно. Сладникавостта на сезона бе допълнена с лолитската Барби Гърл.

98: Нахалните "Бекстрийт бойс"

Гласовете на лятото на 98-а бяха пет, някои от които все още почти не бяха преживявали задължителната мутация - "Бекстрийт бойс". "Everybody", чиито припев включваше думичка, която дори все още неовладелият в голяма степен английския език български народ знаеше, звучеше по Черноморието до откат.

99: Рики Мартин в дуел с "Мамбо номер 5"

Рязка промяна към латино звука - Рики Мартин стана царя на купона с "Livin' La Vida Loca", докато половината жени припадаха, без все още да се знаеше добре, че момчето е хомосексуалист. Кристина Агилера даде заявка за световно присъствие с "Genie in a Bottle". Но всичко това бе засенчено от Лу Бега, който взриви дискотеките с прословутото "Мамбо N5".

2000: Моджо пее "Лейди"

Едва ли лятото на 2000-та година би могло да е същото без Моджо и страхотната "Лейди". В тази година Бон Джоуви записва и "It's my life", която размаза рок феновете.

2001: Испанската китара на Тони Бракстън

"Spanish Guitar" и хубавицата Тони Бракстън изпълниха с романтична атмосфера лятото на 2001-а. Sandstorm на Darude вече бе натрупала световна популярност и поставяше началото на нова и силна ера в електронната музика.

2002: Кайли Миноуг в компанията на кетчуп

Най-красивата дребничка жена - австралийката Кайли Миноуг, влезе със сластен глас в ритъма на лятото. Тъкмо да си помислим, че новият милениум няма да се отбележи с особено екстравагантна музика, когато навсякъде зазвуча "The Ketchup Song" на трите испански девойки, от които неизкушените от езика им чуваха най-вече първата думичка - "Асерехе". Парчето се задържа на върха и през следващото лято.

2003: Рап до откат

Две гигантски парчета в рап индустрията нажежиха на макс с бийтовете си 2003-та. Еминем успя да покори много по-широка аудитория от традиционната си, изваждайки на бял свят драматичната "Lose yourself". През това време в клубовете биеше ритъма на "In Da Club" на 50 Cent. Изгряха и две звезди от Изток - уж лесбийките от "Тату" инжектираха руския език наново по нашите земи.

2004: Maroon 5

"This Love" на "Maroon 5" имаше странна съдба: на парчето му отне почти две години от излизането през 2002-а, за да се превърне в световен хит. Адам Лавин и компания освежиха лятото, променяйки правилото, което повеляваше, че особено висок и почти фалцетен мъжки глас няма как да превземе радиостанциите.

2005: Женско парти

Гуен Стефани извади парче, което мъжете рядко могат да изтърпят, но жените откачиха по него - "Hollaback Girl". За първи път се чу името на Риана, която разби класациите с Pon De Replay. Женският триумф беше ознаменуван от "The Pussycat Dolls", които влязоха в играта с Doncha, известна като побългареното "Дончо". Гасолина!

2006: Жестокият пробив на Шакира

През лятото на 2006-та Шакира осъществи жестокия си пробив. "Hips don't lie" и горещият латино ритъм направиха колумбийката световна звезда. На рокаджийския фронт пък се отбелязаха отново "Ред хот чили пепърс" - "Дани Калифорния" стана хит. Електровълната ни донесе Lucky you, която за малко да измести по баловете вездесъщата Софи Маринова и "Бурята".

2007: Американска доминация

Американският шоубизнес и то в най-клиширания поп вариант успя да пребори конкуренцията и да се превърне в саундтрака на лято 2007. Джъстин Тимбърлейк, "Чадърът" на Риана, Алиша Кийс, Гуен Стефани и Никол Шерцигер доминираха дискотеките.

2008: Властелините Армин и Тиесто

Диджей вълната от Западна Европа остана без конкуренция през горещото лято на 2008-а. Армин Ван Бюрен и "In and out of love", както и набиращият мощ DJ Тиесто бяха на гребена на вълната с готин бийт и качествен саунд.

2009: Питбул и Лейди Гага

"I know you want me, you know I want ya" - Питбул направи простичко парче, чиито бийт обаче се настаняваше с възмутителна по пробивност сила в съзнанието. По същото време взе да се чува и за една странна и екстравагантна мадама, която трупаше слава със скоростта на светлината - Лейди Гага.

2010: Танцуващите със Stromae

Има моменти в които пренебрегваните поне в последните десетилетия парчета на френски език изведнъж излъчват хит, който удря всички в земята. Белгиецът Stromae се разпространи във всички посоки и радио вълни с "Alore on danse", трупайки милиони гледания в мрежите за видеосподеляния. И доказа правилото, че готината мелодия и настойчив глас е много по-важен от това дали някой изобщо разбира текста.

2011: Адел

Британската звезда Адел изживя най-мощния си подем. Албумът й "21" се превърна в истинско стълпотворение от хитове. "Rolling in the Deep" и "Set Fire to the Rain" разчувстваха лятото, а Адел влезе с летящ старт в елитния корпус на славата.

2012: Готие, но не дизайнерът

Австралиецът Готие извървя пътя от световнонеизвестен към планетарен триумф само за едно лято и само с едно парче. "Somebody I used to know" напипа верния път - че навред е пълно с хора, които тъжат за някоя изгубена любов и им е нужно отлично парче, за да го обикнат вместо бившата. Освен в химн на лятото, песента на Готие стана и най-често подлагания на кавъри хит.

2013: Досадникът милионер Сай

Рапърът Сай създаде нещо съвсем новаторско, което по-късно се превърна в жестоко клише. Вината обаче няма как е негова - с всеки хит се случват подобни аномалии. Неговият "Гангнам стайл" се въртя толкова често и обилно, че се намират хора, които твърдят, че са хванали корейските реплики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай