Теодосий Теодосиев препаса сабя

Прочутият физик официално стана "Мъж на годината" на церемония в София

Теодосий Теодосиев препаса сабя | StandartNews.com

Кирил Домусчиев беше обявен за най-елегантния джентълмен за 2014-а

Прочутият учител Теодосий Теодосиев, създател на специализирана школа по приложна математика и физика, препаса френска кавалерийска сабя в столичния хотел "Радисън". Там във втроник вечер се случи поредното издание на церемонията "Мъж на годината", продуцирана за седма година от Дарик радио.

Професор Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски", и академик Никола Саботинов, бивш председател на БАН, бяха "застъпниците" на "златния физик", автор на уникална методика за създаване на силов интелект.

"Има ли някой, който се съмнява в прекрасното бъдеще на България? Това е едно най-великите ми преживявания - мъдрите, велики, красиви, почитани титани на българското мъжество", поетично-философски коментира Радосвет Радев, шефът на Дарик.

"Първото ми хладно оръжие беше чекийка "солинген", която си купих във ФРГ на една олимпиада", пошегува се Теодосиев, приемайки острието от Радев. "Не съм горделив човек и не смятам да се възгордявам. Нито пък щях да се притеснявам, ако не бях станал "Мъж на годината". В България има много достойни хора - като другите номинирани. Важното е, че този избор сочи ориенатацията на обществото ни. Ставаме повече европейци - и това е добрата новина. Ще продължа да работя с децата, докато мога - това е безкраен празник за мен. Така чувствам, че ставам творец. Нещо като помощник на Бога", както винаги беше красноречив Теодосиев.

Другите двама, които събраха най-голям вот от членовете на Академията "Мъж на годината", съставена от журналисти на Дарик и председателствана от изпълнителния директор на медията Радосвет Радев, са Боян Петров и Милен Русков. Алпинистът регистрира свърхчовешки постижения - за два месеца изкачи три осемхилядника, стана и първият нашенец, покорил К2 в Каракорум. Представи го първата българка, стъпила на Еверест - адвокатът Петя Колчева. "Чест е, че от три милиона и половина мъже в България тримата сме номинирани в този конкурс. Новината ми дойде като гръм от ясно небе. Но когато има класация и публичен вот, разбираш, че обществото наистина може смята обикновени хора като нас за успели, за пример за решителност и дух", каза Боян. Авторът на романа "Възвишение" не успя да пристигне за церемонията.

"Мис Тв чар" стана Лиляна Боянова от bTV, която е отличена за втори път след 2009-а. Грамотата й поднесе миналогодишната победителка Мария Андонова, която водеше с Михаил Дюзев. Специалният приз "Легенда", естествено, отиде при доайена в световната журналистика Петко Бочаров, който днес става на 96. "Когато си постигнал високо ниво, е голяма отговорност да не падаш и милиметър под него - защото няма да е просто посредственост, а направо ще паднеш в плявата", както винаги стреля в целта Бочаров.

"Най-елегантен мъж на 2014-а" стана бизнесменът и футболен бос Кирил Домусчиев. "От малък съм свикнал да се обличам добре. После - покрай бизнеса - започнах да държа на външния вид. Не от суета, а защото така трябва. Никога не съм искал българите да бъдем приемани като Бай Ганьовци из Европа", сподели собственикът на Лудогорец.
"Съдилището" на Стефан Командарев донесе на целия актьорски и технически състав грамота за най-добър кино екип. Вицепремиерът Румяна Бъчварова отличи за иновация Ивайло Пенчев, а професор Греди Асса поднесе специална награда на Павел Койчев. "Малка част от вас са ме чували, а още по-малка са видели и една моя творба. Но въпреки това съм дълбоко развълнуван", сподели изключителният скулптор.

Ники Кънчев, който е пуснал брада, и Константин Вълков още веднъж доказаха, че като деца са искали да стават актьори. Известните журналисти и водещи разиграха скечове по злободневни теми по целия политически спектър.
В надпреварата за челната тройка само с няколко точки разлика остана Григор Димитров, който беше в топ 3 на миналогодишното издание. Висок вот събра столетникът дядо Добри, пример за добрина и честност на поколения българи. Сред номинираните се откроиха отец Иван от Нови хан, Дениз Игнатов - бащата на 10-годишните пианисти Хасан и Ибрахим, полковник Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай