Тео тръгна за Острова с учебници по биология

Нетърпелив е да разгледа насекомите в Природонаучния музей в Лондон

Тео тръгна за Острова с учебници по биология | StandartNews.com

"Чакам с нетърпение да видя Англия - това е нова култура за мен, нов свят. Предполагам, че всичко ще ми бъде интересно", вълнува се Тео. Шампионът по биология Теодор Трифонов, който "живее" в света на птиците, замина вчера за двуседмичен курс по английски, който получи благодарение на кампанията на "Стандарт" "Възкреси доброто". Обучението в езиковия център "Лондон Доклендс" в сърцето на британската столица бе подарено на ученика от НПМГ от консултантска фирма за образование в чужбина "Интеграл".


"С учебниците на английски се справям много добре, само тук-там ми бяга по някой термин. Затрудняват ме обаче по-сложни текстове от художествената литература, например Толкин. Мъчил съм се с него и Пратчет на английски, но имам нужда от още езикови познания", разказва Тео. В багажа си на път за Острова той е скътал не друго, а учебници по биология, написани на английски - "две тухлички", както скромно ги нарича. Момчето изчита по книга на ден - ако не са тежки научни трудове, отдъхва най-често с фентъзи. Учебниците бил предвидил да прелисти през лятото на село, но не успял да стигне до тях. Дали ще има време да го направи в Лондон сред връстници от различни страни, където ще има много нови срещи и изкушения - все още не знае.


"Предупредиха ни, че подготовката там ще бъде насочена по-скоро към общуването, а не към академично трупане на знания. Ще се набляга на говоренето, на отиграването на различни ситуации", разказва младият биолог. В езиковия център има квоти за млади хора от различни страни, така че със сигурност ще срещне връстници и от Европа, и от Азия. Най-много обаче го радва, че програмата се оказала доста по-разнообразна от предварително обявената - и най-вече, че в нея е предвидено посещение в Природонаучния музей на Лондон, за което младият биолог мечтае отдавна. "Всичко ми е интересно там, знам например, че много любопитен е отделът за насекомите. Там са събрани колекции от целия свят, при това от различни времена - има какво ли не", разказва Тео. Заради пътуването дори пропуснал орнитологична екскурзия в Балкана, за което леко съжалява, защото хобито му е свързано преди всичко с птиците. Надява се обаче, че ще му остане време да общува с тях и в Лондон. Младият орнитолог получи наградата заради успешните си изяви в наши и международни състезания по биология, чието изреждане в CV-то му надхвърля страница. "Перлата" сред тях е бронз от 11-та европейска олимпиада по природни науки в Люксембург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай