Тайната на родопското дълголетие

Зеолитът е най-мощният детокс със структура, която наподобява пчелната пита

Тайната на родопското дълголетие | StandartNews.com
  • Зеолитът е най-мощният детокс със структура, която наподобява пчелната пита

Един вулканичният артикул носи гръцко име, но се превърна в нарицателно за дълголетието на родопчани. Нарича се зеолит, което означава "кипящ камък". Другото му име е клиноптилолит.

Обявен е за минерала на 20-век, а откривателят му е Славчо Славов.

Това е естествен минерал с невероятни физически качества, благодарение на неговата специална кристална структура. Тя му осигурява електрично реактивна повърхност от над 450 кв. м на грам.

Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност зеолитът да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Едно от най-ценните му качества е, че поставен във водна среда елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване.

 Произходът му е в праисторическите времена

а днес има над 40 разновидности.

Преди милиони години, слой вулканична пепел е била изложена на изключително високи температури и налягане и това породило физическа и химическа промяна, която създала цяла група минерали, наречени зеолити, между които и клиноптилолит. Най-качествените минерали се намират в България, в Източни Родопи.  

Научните изследвания показват, че лекува различни здравословни проблеми. Смята се, че е ефективен при простудни заболявания, наднормено тегло, целулит, диабет, при радиоактивно облъчване, а някои хора прибягват към него и при онкологични заболявания.

За вредата от свободните радикали напоследък се говори много. Най-общо казано те причиняват клетъчно увреждане на здрави клетки, като им крадат електрони от структурата. Затова се смята, че именно те са виновни за много болести.

Структурата на зеолитa е именно капана за токсини, тежки метали, но също така и за свободните радикали.

Механизмът е по-различен от този на типичните антиоксиданти. Зеолитът няма ефект на неутрализация или стабилизация върху свободните радикали, за сметка на това той ги обхваща в структурата и ги извежда от организма.

 Сравнение с активния въглен

изследвани са и преимуществата на зеолита пред обичайните сорбенти, примерно дейния въглен. Оказва се, че зеолитът работи изборно и не изхвърля от организма ни потребните микроелементи. Това свойство се обяснява с неповторимия градеж на вулканичния артикул и механизма му на йонен продан.

Микропорестата му молекулярна конструкция припомня градежа на пчелните пити: навътре в "килийките " се разполагат негативно заредените йони на калия, магнезия и силиция, които са значими и нужни за здравето ни. Същевременно зеолитът притегля всички позитивно заредени частици на токсините - йони на оловото, живака, кадмия, арсеника, цезия, рубидия и стронция. Вместо тях каменните фрагменти отделят и обогатяват течности с потребните микроелементи, витамини, ферменти и имунни комплекси.

 Феноменът Каменни гъби

Най-известният район на зеолита у нас е около феномена Каменните гъби. Това са скални формирания, ситуирани крий село Бели слой (по пътя сред Хасково и Кърджали). Районът, в който са ситуирани, има народен статут на естествена забележителност. Скалните изваяния са с височина от два метра и половина; "пънчетата " на гъбите са светли, с розов нюанс, а горната част, гуглите - със зеленикав. Местното наименование на феномена е Мантаркая. А пред чешмите по всяко време има опашки от хора, които наливат водата в шишета и дамаджани. Бившият премиер Иван Костов е един от хората, които винаги спираше до Каменните гъби, за да отпие от водата, когато посещаваше района.

Всъщност скалните гъби са вулканични туфи със разбъркан минерален състав - клиноптилолит, манган, селадонит. Преди 40 милиона години мястото е било дъно на море, сочи научната информация.

За хората от региона се знае, че употребяват вълшебния камък минерал ежедневно и това ги прави дълголетници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай