Търсят майката на втория "рус ангел"

Мнимите родители се издали, защото ламтели за социални помощи

Търсят майката на втория "рус ангел" | StandartNews.com

България се прочу с втори "рус ангел" в Гърция. Гръцкият град Катерини е потресен от съдбата на 8-месечното момиченце Соня, отвлечено от ромско семейство, което се опитало да го продаде, съобщава в. "Етнос". Бебенцето е открито в цигански катун край града. bTV съобщи, че мнимите му родители са признали пред властите, че детето е българче. При разпита в полицията разказали, че са получили бебето от 41-годишна ромка, която е в затвора за други престъпления.

 

Става дума за Елефтерия Димопуло, която нашумя през миналата година като фалшивата майка на русия ангел Мария от Фарсала. В момента тя се намира зад решетките в Коридалос, обвинена в отвличане и документни измами.

 

Елефтерия ни обеща дете и обясни, че всичко ще е законно, оправдали се гръцките роми пред полицията. Според двамата обвиняеми Димопуло им казала, че Соня е била изоставена от своята майка в България, твърди вестник "Български новини". Ако се докаже, че Елефтерия има пръст в новата афера с търговия на бебета, това на практика ще я лиши от шанса да стане законен настойник на русата Мария - право, за което тя се бори.

 

Прокурорът в Катерини е разпоредил "родителите" на българското бебе да бъдат арестувани. Задържаните ще бъдат изправени пред съда по обвинения за отвличане на непълнолетно лице, издаване на фалшиво удостоверение и нарушаване на семейния ред. Детето да бъде поверено на грижите на местна благотворителна организация. Момиченцето е здраво и в момента е в градската болница в Катерини.

 

"Родителите" на 10-месечното момиченце са 59-годишен мъж и 58-годишна жена, които живеят без брак. Те притежавали акт за раждане на детето, издаден от община Атина. Според показанията им документът им бил изпратен вкъщи - не били замесени в издаването му. Казусът започнал да се разплита, след като по-рано на няколко пъти арестуваната сега двойка се опитала да регистрира детето в община Катерини, за да получава социални помощи. Местните власти обаче се усъмнили, когато видели напредналата възраст на предполагаемата майка - 58 г., и отказали да регистрират Соня. Това не отчаяло ромската двойка и месец по-късно те отново подали документи. Това накарало социалните служби да сигнализират полицията, която започнала разследване. ДНК тест показал, че детето няма биологична връзка с никой от възрастните. Властите в момента издирват истинските родители на малката Соня. Силите на реда коментират, че двата случая - на Соня и Мария, говорят за добре разработен канал за трафик и продажба на бебета в Гърция, твърди гръцкото издание в. "Етнос".

 

През последните години бяха разбити няколко канала за търговия с българчета в южната ни съседка. Най-пресният случай е с "русия ангел", открит в катун край Лариса, чиито родители се оказаха българските роми Сашка и Атанас Русеви. Разследването установи, че те са продали Мария, докато били в Гърция. Оправданието им е, че не можели да я гледат.

 

След скандала "русият ангел" бе настанена в дома на организацията "Детска усмивка", като делото за попечителството й продължава. Следващото заседание е на 18 март. Ако момиченцето бъде върнато в България, то ще бъде изпратено за отглеждане в SOS селище.

 

3 от децата на Сашка са в дом

 

Три от непълнолетните деца на Сашка и Атанас Русеви от град Николаево са настанени в старозагорски дом за деца, лишени от родителски грижи от началото на тази година. Русеви нашумяха, след като стана ясно, че са биологични родители на Русия ангел Мария, открита в гръцки ромски катун. До края на миналата година 13-годишният Ангел, 12-годишната Фанка и 8-годишният Филип са отглеждани от леля им Катя.

 

Седемте непълнолетни деца на Русеви бяха изведени от семейството в началото на ноември м.г. и настанени при роднини. Една от дъщерите е омъжена.

 

Семейство Русеви се сдоби с нов дом в с. Ветрен с финансовата помощ на журналиста Мартин Карбовски. "Не знам дали са се нанесли да живеят тук", каза служителка в местната поща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай