Търсят кръв и по Фейсбук

По 580 лв. вземат докторите, които хвърлиха оставки във Варна

Търсят кръв и по Фейсбук    | StandartNews.com

Варна. Операциите в Североизточна България висят на косъм, след като от Кръвния център във Варна се заканиха да хвърлят оставки след месец. Без животоспасяваща кръв остават бебета, родилки и пострадали в катастрофи.

37 от общо 53-ма души персонал в Центъра за трансфузионна хематология във Варна подадоха предизвестия за напускане заради ниски заплати и трудни условия на труд. Центърът обслужва болниците във Варна, Добрич, Силистра, Шумен и Търговище. Всички доктори смятат да си тръгнат накуп, последвани от повечето лаборанти и медсестри.

"Работим в силно редуциран състав, а от началото на годината с 2,5 повече обем на специалните изследвания. Една грешка означава смърт, цяло чудо е, че не сме сгрешили досега", казва д-р Маргарита Точкова, лидер на КТ "Подкрепа" в центъра. Тежките случаи са всекидневие, а дефицитът на кръв е постоянен.

"За спасяването на един човешки живот търсим кръводарители като луди - въртим телефони, прелистваме списъци, ровим и във Фейсбук", разказва лекарката. Понякога откриват 50 кръводарители, а се отзовава само един. Другите крещят, сърдят се и дори псуват по телефона. "Тежко болен чака едно сакче кръв и линейката трябва да отиде до него. Ще лети, ще затъва в преспите през зимата, но трябва да е навреме, за да даде живот", разказва д-р Точкова. Персоналът е дефицитен като кръвта - затова се налага в дежурствата лекарят да е и лаборант, и регистратор, за да се свърши работата навреме. Изследвания се правят за кръвна група, за заболявания, за кръвна съвместимост. Средната брутна заплата на лекар в Кръвния център е 580 лв. Миналата година покрай скандалите с Нели Нешева от НЗОК отрязали бонусите, които вдигали месечното възнаграждение на докторите до 720-730 лева.

Заплатите им олекнали със 150 лв.

Обещаните 18% увеличение от октомври са намалени на 16%, при това от 1 ноември. "Преговори с МЗ водим от февруари. Търпеливо чакаме, защото министър Десислава Димитрова е права, че нашата работа е част от националната сигурност на страната", казва синдикалната лидерка. "Не дай, Боже, да стане атентат като в Бургас през лятото или някое бедствие", казват в центъра. Там поддържат част от Държавния резерв с кръв. Преди демокрацията при посещение на политици, чужди делегации и гости персоналът е предупреждаван да бъде в готовност със съответните кръвни продукти. Лаборантите и сестрите вземат по 410 лв. месечно, и то съвсем отскоро. А шофьорите на четирите линейки, които кръстосват целия Североизток, получават едва по 350 лв. "Изкарваме по 45-50 000 лв. месечно от специалните изследвания за болниците, редно е заради това поне да получим по-справедливо възнаграждение. А тези плащания като приходи пълнят сега държавната хазна", казват в Центъра. Ако 40 на сто от тези пари се дадат лекари и лаборанти ще останат на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай