Търсят кой бутна Момчил от Джендема

Търсят кой бутна Момчил от Джендема | StandartNews.com

След бригадата в САЩ кроял планове за бъдещето

Близките не вярват на версиите за самоубийство или подхлъзване

Роднините на 20-годишния пловдивски студент Момчил Семерджиев не вярват, че момчето им само е посегнало на живота си. В неделя вечерта тялото на младежа беше открито под 30-метрова скала на Младежкия хълм след повече от 2 седмици издирване. В неделя, малко след 19 ч група младежи се разхождали по пътеките малко под върха на Младежкия хълм, когато забелязали човешки останки под скалата. Те веднага позвънили на тел. 112 и за броени минути мястото се изпълнило с полиция. Тялото на младежа било под скалата, която е в югоизточния край на Джендем тепе. Вероятно затова никой не го е открил през последните две седмици.

Там мястото е трудно достъпно, към него води стръмна пътека, която се отклонява от павирания път и води до ръба на скалата. Няма как да се допусне, че младежът се е подхлъзнал и е полетял в пропастта, защото мястото е почти равно. От там човек може или да падне по невнимание, или да загине, ако някой го блъсне, коментираха криминалисти.
По тялото на Момчил не е имало следи от насилие. В дрехите на момчето са били намерени изключеният му телефон, документите и джобните пари, които носел.

Двете версии, по които работят криминалистите, заети със случая, са падане при нещастен случай и самоубийство. От Районна прокуратура обявиха, че наблюдават досъдебното производство по случая, заведено срещу неизвестен извършител за подпомагане или склоняване към самоубийство и последвало такова. Това обаче е стандартна процедура, когато има неизяснени обстоятелства при подобна смърт. Тепърва ще се разнищва има ли чужда намеса при падането на Момчил, или той е паднал сам от високата скала.

Близките на младежа не могат да допуснат, че той сам би посегнал на живота си. В средата на септември Момчил се върнал от 4-месечна бригада в Щатите. Бил много въодушевен, разказвал как е прекарал зад океана и какви планове крои за бъдещето. Вчера родителите на момчето Васил и Диана и неговият брат Явор бяха извикани в полицията, а след това в сградата на Съдебна медицина, за да разпознаят трупа му.

Неговата баба Недялка пък заяви пред медиите, че внукът й е бил бутнат от скалата, при това не от един, а от двама души, които преди това го отвели с кола. Потъналата в скръб жена обаче не пожела да каже какви факти подхранват съмненията.
Момчил изчезна в нощта на 18 срещу 19 септември. Той събрал приятелите си в таванското помещение на кооперацията, в която живее на ул. "Смилево" в район "Южен". Около 22 ч компанията поела на разходка към Бунарджика, тъй като Момчил, по думите на брат му Явор, бил влюбен в тепетата и обичал да гледа града отвисоко. Към 1.30 ч 20-годишният младеж позвънил на брат си и му казал, че е пред къщи, но си е забравил ключовете. По-големият с 5 г. Явор обаче в същото време бил до Централна гара, затова го помолил да го изчака двайсетина минути. Когато пристигнал пред кооперацията, не намерил там Момчил и помислил, че е отишъл да се види с други приятели. Едва на следващия ден разбрал, че изобщо не се е прибрал. Започнал да му звъни по телефона, но джиесемът на момчето бил изключен. На следващия ден близките подали сигнал в полицията за изчезването на Момчил, а брат му разпространил зов за помощ във Фейсбук. Полицията обяви Момчил за издирване. Търсеха го в Пловдив, в цялата страна и дори в чужбина. Въпреки това от изчезналото момче нямаше ни вест, ни кост. До миналата вечер.

Проверяват и
версия за ЛСД

Тялото на Момчил, открито на Джендем тепе, приличало на мумифициран скелет, разказаха очевидци. Разложението било в напреднала фаза, явно е издъхнал отдавна и е ръфан от животни. Левият крак на момчето е натрошен на много места. Близките разпознали Момчил по часовника и амулет, с който не се разделял. А разследващи разкриват, че ще бъдат разпитвани приятелите на Момчил, с които били на Бунарджика. Един от въпросите ще бъде дали са употребявали халюциногени или ЛСД.

Не помогнаха кучета и детектор на лъжата

Усиленото издирване на изчезналия студент не даде резултат повече от 2 седмици, въпреки че бяха приложени всякакви средства. Скоро след като се разбра, че Момчил го няма, полицията претърси с кучета Бунарджика и Сахат тепе, където обичал да се разхожда. Брат му Явор дал на ченгетата тениската, за да може кучето да хване дирите му. В същото време всеки ден с приятели обхождал тепетата с надежда да открие Момчил.
В последните дни се разбра, че човек от компанията на братята е бил подложен на детектор на лъжата заради съмнения, че не е откровен с разследващите. Така обаче и не стана ясно дали младежът е минал теста на полиграфа или ще бъде вписан в графата на заподозрените по случая.

В. "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай