Търсят биохрани в луксозните хотели

Търсят биохрани в луксозните хотели  | StandartNews.com

Богатите клиенти искат домашни продукти и здравословни гозби, твърдят собствениците

Туристите вече масово търсят здравословни храни, приготвени от домашни биопродукти.

За родните и чуждите гости луксът отдавна не е само в звездите и удобствата на хотела, но и в предлаганите ястия и напитки, обясниха за "Стандарт" собственици на хотели. Вече е задължително в хотелите с 4 и 5 звезди да се предлагат предимно ястия от домашни биопродукти.

По Гергьовден например туристите настояват за агнета, гледани при свободна паша и категорично не искат да бъдат посрещани с ястия от замразени мръвки, закупени от супермаркета, обясняват от бранша. Преди години българските ястия имаха уникален вкус именно заради натуралните продукти. Сега клиентите търсят същото - салата от зеленчуци, гледани в градината, сирене и кашкавал, направени от домашно мляко, както и мръвки от домашни кокошки или пасли в планината животни, твърдят от бранша. Това са изискванията на клиентите и хотелиерите и ресторантьорите трябва да се съобразяват с тях. Затова и браншът с нетърпение чака луксозните хотели да имат право да продават биохрани, както в момента имат възможност къщите за гости, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Луксът в ерата на изкуствените храни всъщност са именно биопродуктите и ние не можем да си позволим да отказваме домашни храни на клиентите си, обясниха собственици на луксозни заведения. Възможността да се продават собствено производство туршии, сирена и луканки в къщите за гости е стъпка в правилната посока, но за да върви напред туризмът, това трябва да е възможно и в скъпите хотели, категоричен бе преди време и кметът на Банско Георги Икономов. Ако се даде възможност домашни храни да се продават и в луксозните хотели, български и чужди гости ще си припомнят вкуса на домашно приготвената салата "Снежанка" например, вместо във всеки ресторант да им предлагат такава, купена от някоя от големите вериги.

Бум на кражби на агнета

Животновъди пропищяха от бум на кражби на агнета. От Великден насам десетки стопани станаха жертви на нагли апаши, които им задигнаха добитък. Най-често набезите са дело на ромски банди, които след това разфасоват животните и продават месото. Животновъд от Петрич се раздели с половината си стадо 4 дни преди Гергьовден. Стопанинът Георги Вангелов отишъл в петък сутринта да нагледа кошарата и установил, че липсват 19 агнета. Веднага се обадил в полицията, но апашите все още не са открити. Това е поредната кражба на животни в южния град. Преди дни друг овчар изгоря с десет агнета, полицията залови крадците, но не и откраднатата стока. В последните години в ромската махала на Петрич върви нелегална търговия на агнешко със съмнително качество. Местните жители излагат мръвките, окачени на ченгели, директно на улицата. Предлагат месото с два-три лева по-евтино и така привличат купувачи, сред които има и гърци.

2000 българи на час влизат в Гърция

Близо 2000 българи на всеки час влизаха в Гърция за почивните дни покрай Гергьовден. Това сочи статистиката на Гранична полиция за първите два дни на май.

На изход към Гърция са преминали над 41 000 коли с над 164 000 пътници. Най-натоварени са пунктовете Кулата и Маказа, като Маказа почти се изравнява с Кулата по брой преминали. Областният управител на Кърджали Бисер Николов поздрави граничните полицаи за създадената организация на ГКПП Маказа - Нимфея. Трафикът в петък бе изключително силен - всеки час само в посока Гърция преминават средно 1000 автомобила. В делнични дни средно 42 коли минават през границата за час в двете посоки, или 1000 автомобила пресичат браздата за денонощие. За шест часа и половина в петък на гръцка територия са преминали 6500 леки автомобила. Образувала се е над 2-километрова автоколона. Полицаите пренасочваха трафика към ГКПП - Златоград, който се намира на 30 км от Маказа.

Пуснаха лифта над Банско заради наплива на туристи

Над 5000 гости ще празнуват Гергьовден в курорта Банско. Заради тях от 1 до 6 май работи на пълни обороти кабинковият лифт от града до Бъндеришка поляна. Всеки, който иска да се разходи в планината, може да го направи с гондолата от 8,30 до 17 часа. Цената на картата в двете посоки за възрастни е 15 лева, за ученици и студенти - 14 лв., а за деца - 12 лева. Еднопосочното возене с лифта е съответно 12 лв. за възрастни, 10 лв. за ученици и студенти и 9 лв. за деца. Макар легловата база да е заета на 30-40%, хотелиерите са доволни от броя на гостите. "Тази година за празничните дни най-много са македонците, те са повече дори от нашенците", заявиха хотелиери в курорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай