Танов: Не са ми оказвали натиск за проверка на фирмата на Мишо Бирата

Танов: Не са ми оказвали натиск за проверка на фирмата на Мишо Бирата | StandartNews.com

София. "Не е оказан натиск върху мен за извършване на проверка на фирмата на Мишо Бирата". Това заяви бившият директор на Агенция „Митници" Ваньо Танов. Той присъства на заседанието на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на обстоятелствата около телефонния разговор между него и Бойко Борисов. В него се съдържа информация за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт (т.нар. Комисия за Мишо Бирата).

 

"Не съм се е виждал с нито един от производители на бира и не съм запознат с тях. Нямах среща, проведена с бизнесмен, на четири очи – нито една", обясни Танов.

 

През 2009-а, не можеше лично да разчитам, че ще бъде проведена проверка, и то обективна на данъчните складове – затова не може да се разчита на местно ниво - трябва да има комбинирани екипи, които да извършват проверки, без да се уведомяват началниците на митниците. Показателен е фактът с Нефтохим, каза още той.

 

Прокуратурата не е сезирана нито от ГДБОП, нито от Агенция „Митници" за проверката на въпросната фирма. Не е обжалвано решението на съда, защото юристите са решили и препоръчали на Танов - да не го прави, защото делото няма как да бъде спечелено, пише "Фокус".

 

Правомерно е иззет лицензът на фирмата на Мишо Бирата, каза председателят на комисията Йордан Цонев и уточни, че тя очаква документа, в който да е посочено искането на Танов сезирането на прокуратурата. Преди Танов да поеме поста директор на Агенция „Митници", е направена проверка на фирмата на Мишо Бирата, обясни още той. В периода от 2007 до 2009 година, са били направени 8 проверки със същите екипи и същия директор, и не е описано никъде, че в пивоварната се произвежда спирт, каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай