Танев се извини за думите си във Враца

Танев се извини за думите си във Враца | StandartNews.com

София. Образователният министър проф. Тодор Танев се извини за думите си пред ученици във Враца. В лекция в ОУ „Христо Ботев" той коментира научни постижения, които предизвикаха остри обществени реакции.

Заради това Танев публикува коментар в профила си във Facebook.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители", пише министърът.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми".

Танев обясни, че е искал да обясни пред учениците, че „има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели".

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите", коментира още той.

„Най-много ме заболя от намеците, че съм проявил неуважение към децата, които ми представиха постиженията си. Напротив – слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката", пише още проф. Тодор Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай