Вторник,

Танев се извини за думите си във Враца

От: Failed to load user -
3303
Танев се извини за думите си във Враца
A
A
A

София. Образователният министър проф. Тодор Танев се извини за думите си пред ученици във Враца. В лекция в ОУ „Христо Ботев" той коментира научни постижения, които предизвикаха остри обществени реакции.

Заради това Танев публикува коментар в профила си във Facebook.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители", пише министърът.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми".

Танев обясни, че е искал да обясни пред учениците, че „има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели".

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите", коментира още той.

„Най-много ме заболя от намеците, че съм проявил неуважение към децата, които ми представиха постиженията си. Напротив – слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката", пише още проф. Тодор Танев.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички