Таксиджии готвят протест

Таксиджии готвят протест | StandartNews.com

Таксиметрови шофьори от страната готвят протест. Това съобщи пред БНР Спас Атанасов от „Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи" и уточни, че той ще бъде на 04 декември.

Около 4 000 таксита от София и 2000 от страната се очаква да дойдат на протеста.

„Браншовата камара не е организатор на протеста. Преди един ден имахме среща с Националния съюз на превозвачите, Съюз „Такси", водачи и големи превозвачи от София. Взе се решение да се направи инициативен комитет от 5 човека, като 4 от тях са шофьори от големите таксиметрови фирми в София", обясни той.

Около 20 000 шофьори могат да останат без разрешителни след влизане в сила на закона, с който се премахва възможността водач да работи от името на регистриран превозвач за своя сметка, изтъкна Атанасов.

„По принцип шофьорите имат два варианта - да бъдат наети на трудов договор от превозвачите. Но това е метод от социализма, това нещо не може да стане сега. Превозвачите категорично отказаха да ги вземат на трудов договор. Другият вариант е всеки водач да си стане превозвач. Изчислили сме, че при сегашния капацитет на Държавна автомобилна инспекция по 50 човека на месец могат да станат превозвачи. А в София има 7000 шофьори, така че са необходими около 12 години, за да станат всички шофьори превозвачи", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай