Събота,

Такси за пътищата сменят винетките

От: Failed to load user -
8772
Такси за пътищата сменят винетките
A
A
A

Мост на магистрала "Тракия" е опасен за шофьорите

За преминаване по пътищата в страната след 1 януари 2017 г. ще се плащат тол такси вместо да се купуват винетки. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова, която днес представи екипа си.

Все още се изготвя анализ за кои шосета ще се дължи тол такса. Преди това трябва да бъде избран изпълнител за изграждане на GPS система, която ще следи преминаващите автомобили. Пътищата ще са платени за всички водачи. През 2017 г. първоначално за преминаване по родните шосета тол такси ще дължат водачите на камиони над 3,5 тона, заяви министърът.

Вероятно след 2018 г. новата система ще бъде валидна и за леките коли, каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Вниманието ще бъде насочено към транзитния трафик, като камионите ще бъдат глобявани солено, ако излязат извън разрешеното им трасе и пречат на останалите автомобили, категоричен бе Лазаров. В Словакия например водачите плащат двойни тол такси, ако пътуват през натоварените дни петък-неделя. След въвеждането на тол системата с приходите от нея ще стартира и предвиденият фонд за строителство на инфраструктура чрез публично-частно партньорство. Тол системата ще важи за всички избрани шосета, независимо от начина, по който е финансирано изграждането им, обясни Павлова.

Предходното правителство е забавило ремонта на трите виадукта, които бяха в критично състояние. Това са "Бебреш" на АМ "Хемус" и двете съоръжения на "Тракия". В момента в предаварийно състояние и опасен е мостът на 67-ми км в посока Пловдив-София. Заради състоянието на трасето в момента е спряно движението по аварийната лента, каза Лазаров. Въпреки опасностите ремонтът ще стартира чак напролет, когато времето го позволи.

Удължават договора за изграждане на "Струма"

Втори анекс ще бъде сключен с гръцката фирма "Актор" за изграждане на отсечката Сандански-Кулата от магистрала "Струма", обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Няма да се променя цената за довършване на трасето, а ще се удължи срокът заради риска от загуба на пари от ЕС.

Министърът обяви нулева толерантност към незаконното строителство, включително и в ромските квартали. Сред приоритетите на ведомството ще бъде и развитие на най-бедните региони. За това във ведомството ще отговаря зам.-министър Иван Аспарухов. Според него министерството в обществото вече се възприема като съвременен Робин Худ. То обаче няма да се старае да взима от богатите и да раздава на бедните, а ще опита да намали броя на слабо развитите региони в страната, обясни Аспарухов.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички