Свлачища тръгнаха, 50 000 без вода

Свлачища тръгнаха, 50 000 без вода | StandartNews.com

Скали като камиони затвориха път край Бачково, спасиха затиснат рибар

Топенето на снега активизира няколко свлачища за ден. 3000 тона скали се срутиха върху пътя Асеновград - Смолян край Бачково, който поема трафика до и от Пампорово. Премиерът Бойко Борисов изпрати веднага на място регионалния министър Лиляна Павлова. По-късно, газейки в калта с гумени ботуши, тя му докладва, че хората с фадромите, багерите и хидравличния чук, с риск за живота си, освобождават шосето от тоновете камъни с размери на камион.
Друго свлачище пък се стовари върху главния водопровод, който захранва с живителна течност Кърджали, Момчилград и 40 околни села. Земята и камъните повлекли водопровода, който е пропаднал с около 4 метра. Заради аварията без вода останаха 50 000 души. Екипи на ВиК-Кърджали се надяват до днес вечерта да успеят да ремонтират съоръжението и вода да потече от чешмите. Водното дружество осигури водоноски в засегнатите райони. Без ток все още са 89 населени места в Кърджалийско, 30 са без вода, а 14 - без достъп.

Борисов подчерта вчера, че най-голямата му тревога в момента е скъсаният магистрален тръбопровод на Кърджали, както и подпочвените води в Пазарджишко, където на място са министрите на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева. Максимално ще се опитаме да помогнем на хората, обеща премиерът, който в събота лично обиколи бедстващите райони. Той допълни, че другата причина за бедствията са строените преди години пътища без сервитути и с наклони, които не е трябвало да се правят.

Борисов заяви, че в следващия бюджет ще бъдат заложени пари за полутунели и повече мрежи за обезопасяване. По думите му хората в бедстващите райони ще бъдат компенсирани с каквото може. Държавата ще помогне на стопаните от Кърджалийско и Смолянско, които изгубиха около 500 овце и крави, затиснати в срутили се обори от тежкия сняг. Борисов бе и в авиобаза Крумово, за да изкаже лично благодарностите си на военните пилоти, участвали в спасителните операции, които ще получат парични награди.

Междувременно трето свлачище затрупа рибар край Мадан. Кметът на Средногорци и очевидци видели как земята се струпва и успели да го измъкнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай