Свиха най-мръсния номер на Тейлър Суифт, феновете са в потрес

Reality Defender заяви, че е проследила поток от порно материали, изобразяващи Суифт, най-вече в мрежата на Х

Свиха най-мръсния номер на Тейлър Суифт, феновете са в потрес | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Откровено порнографски и обидни дийпфейк изображения на Тейлър Суифт започнаха да се разпространяват широко тази седмица в социалната платформа Х, съобщава Асошиейтед прес.

Ревностни фенове на певицата бързо се мобилизираха, като започнаха контраофанзива в платформата, известна преди като Туитър. Те приложиха хаштаг #ProtectTaylorSwift, за да я залеят с по-позитивни изображения на попзвездата. Някои от тях обявиха, че докладват за злоупотреба акаунти, които споделят дълбоките фалшификати.

Групата за откриване на дълбоки фалшификати Reality Defender заяви, че е проследила поток от порно материали, изобразяващи Суифт, най-вече в мрежата на Х. Някои изображения са попаднали и във Фейсбук, собственост на Мета, и в други платформи за социални медии.

„За съжаление те се разпространиха сред милиони и милиони потребители, преди още някои от тях да бъдат свалени“, каза Мейсън Алън, ръководител на отдела за растеж на Reality Defender.

Изследователите са открили поне няколко десетки подобни изображения, генерирани от изкуствен интелект. Най-често споделяните кадри с насилие са свързани с футбола и показват окървавена или обезобразена Тейлър Суифт.

Изследователите твърдят, че броят на явните дълбоки фалшификати е нараснал през последните няколко години, тъй като технологията, използвана за създаване на такива изображения, е станала по-достъпна и по-лесна за използване. През 2019 г. доклад, публикуван от фирмата за изкуствен интелект DeepTrace Labs, показа, че тези изображения в преобладаващата си част са били използвани като оръжие срещу жени. Според него повечето от жертвите са холивудски актриси и южнокорейски кей-поп певици.

Когато беше потърсена за коментар относно фалшивите изображения на Суифт, платформата Х насочи Асошиейтед прес към публикация от своя профил за безопасност, в която се казва, че компанията строго забранява споделянето на голи изображения. Факт е обаче, че компанията рязко съкрати екипите си за модериране на съдържанието, откакто Илон Мъск пое платформата през 2022 г.

„Следим внимателно ситуацията, за да гарантираме, че всички по-нататъшни нарушения ще бъдат незабавно отстранени, а съдържанието – премахнато“, обеща ръководството на Х.

Междувременно Мета направи изявление, че категорично осъжда „съдържанието, което се е появило в различни интернет услуги“, и работи за премахването му.

„Продължаваме да следим нашите платформи за това съдържание, което нарушава правилата, и ще предприемем съответните действия, ако е необходимо“, обяви компанията.

Федерални законодатели, които са внесли законопроекти за въвеждане на повече ограничения или криминализиране на дийпфейк порнографията, посочиха, че инцидентът показва защо САЩ трябва да въведат по-добри защити.

„От години жените са неволни жертви на дълбоки фалшификати, така че това, което се случва с Тейлър Суифт, е по-често срещано, отколкото повечето хора осъзнават“, казва Ивет Д. Кларк, демократ от Ню Йорк в Камарата на представителите на САЩ, която е внесла проектозакон, изискващ от създателите да поставят цифров воден знак върху дълбоко фалшифицирано съдържание.

Нейният колега Джо Морел, също демократ от Ню Йорк, който предлага законопроект, криминализиращ споделянето на дийпфейк порно онлайн, заяви, че случилото се със Суифт е обезпокоително и става все по-разпространено в интернет.

„Изображенията може и да са фалшиви, но въздействието им е съвсем реално“, каза Морел в изявление.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай