Свежи домашни лимонади

8 рецепти, които ще разхладят деня ви

Свежи домашни лимонади | StandartNews.com
  • 8 рецепти, които ще освежат деня ви

Историята на лимонадата датира още от 13. век, когато освежаващата напитка е била много популярна в Египет. Постепенно вкуса й се пренася и из Европа и Америка и така чак до днес, когато тя е една от най-познатите и любими напитки на хората по цял свят.

Лимонадата е това изкушение, чийто вкус за дълго остава в съзнанието ни и това не е случайно. Най-добрата е тази, приготвена у дома.

 

Здравословна с джинджифил

Продукти: лимони - 2 бр., лайм - 1 бр., сода бикарбонат - 1/2 ч.л., сол - 1 щипка, сироп от агаве - 3 - 4 с.л. (на вкус), джинджифил - около 2 см пресен корен, вода - 1.2 л

Приготвяне: За да приготвим здравословната лимонада, първо кипваме малко вода на котлона и слагаме пресния корен от джинджифил, нарязан на тънки кръгчета. Варим 5-6 минути и оставяме да изстине, след което прецеждаме.

Изстискваме лимоните (ако нямате розов лимон, използвайте два обикновени). Много е хубаво, когато в лимонадата се усеща и онзи силен и свеж вкус на цитрус, който идва от корите, затова стискайте и част от корите откъм външната, цветна част.

Разбира се, течност не излиза, но фини частици силно концентриран цитрусов екстракт - да. Старайте се тези частици да попадат в течността/сока, а не да се разпръскват във въздуха.

Наливаме цитрусовият сок в голяма кана и доливаме със студения чай от джинджифил и студена минерална или пречистена вода.

Слагаме солта, сироп от агаве и сода бикарбонат. Разбъркваме, за да се образуват фини мехурчета.

 

С прясна мента

Продукти: лимони - 4 бр. със средна големина, мента - 3 пълни шепи прясна, захар - 1/4 ч.ч., вода - около 1.200 мл, лед

Приготвяне: Лимоните се изстискват и се получава около 250 мл сок. Листата на ментата се поставят в блендер заедно със захарта и малко вода.

Много добре се смилат докато се пасират напълно листата на ментата. Лимоновият сок се изсипва в подходяща кана, през цедка се добавя ментата и водата да минава през нея. Добавя се много лед.

 

 

Италиански стил

Продукти: лимонов сироп - 1 с.л., лимонов сок - 1 ч.ч., бяло вино - 2 ч.ч., лимони - 1 бр.

Приготвяне: Смесете посочените продукти. Разрежете един лимон на резенчета, добавете го и оставете да престои за 1 нощ.

На следващия ден прецедете напитката и я сипете в чаши. По желание може да разредите с газирана вода или пък да добавите малко захар.

 

 

 

С малини и лайм

Продукти за 2 литра: 6 лайма, 250 гр малини, 4 с.л. мед, студена вода, лед

Приготвяне: Сокът лаймовете се изстисква и прецежда. Малините се блендират и се добавят към лимоновия сок. Разбъркват се с останалите съставки до получаването на хомогенна смес. Освежава се с лед.

 

 

 

 

Бразилска 

Продукти за 2 литра: 6 лайма, 300 мл кондензирано мляко, 4 с.л. мед, студена вода, лед

Приготвяне: Блендирайте лаймовете, млякото и меда до получаването на хомогенна смес. Добавете водата и леда.

 

 

 

 

С къпини и салвия

Продукти за 2 литра: 4 лимона, 250 гр къпини, 1 стрък салвия (градински чай), 4 с.л. мед, студена вода, лед

Приготвяне: Блендирайте лимоните, къпините и салвията до получаването на хомогенна смес. Добавете водата и леда.

 

 

 

 

 

Лавандулова

Продукти за  1 литър: 5 лимона, 2 с.л. сироп от лавандула (за предпочитане домашно приготвен), 1 ч.л. захар, около 1 литър газирана вода

Приготвяне: Изцедете лимоните и изсипете сока им в каната, като към него прибавете захарта, смесена с няколко капки топла вода. Разбъркайте добре и прибавете газирана вода. След това добавете и сиропа от лавандула, гарнирайте с резенче лимон и се насладете!

 

 

С бъз и мента

Продукти за  1 литър: 5 лимона, 2 с.л. сироп от бъз (за предпочитане домашно приготвен), 2-3 листа от мента, около 1 литър прясно газирана вода

Приготвяне: Изцедете лимоните, изсипете ги в каната и към тях добавете ситно нарязаните листа от мента. Разбъркайте добре и прибавете газирана вода. След това сложете сиропа от бъз, гарнирайте с допълнително резенче лимон или мента, и консумирайте напитката охладена!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай