Светлана Ангелова: Трафикът на хора е съвременно робство

Светлана Ангелова: Трафикът на хора е съвременно робство | StandartNews.com

Не можем да приемем факта, че лицата — жертви на трафик в рамките на Европейския съюз и към него, възлизат на няколкостотин хиляди годишно, а само няколко хиляди от тях получават помощ. Това каза народният представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова по време на участието си в международна кръгла маса на тема "Ранна правна помощ за жертвите на трафик на хора", организирана от Български център за джендър изследвания.

"Трафикът на хора, независимо дали се нарича принудителен труд или сексуална експлоатация, е едно чудовищно престъпление и трябва да се назовава с точното му име съвременно робство. За мен борбата с този проблем е основен приоритет и ние трябва да мобилизираме всички средства за засилване на превенцията, правоприлагането и закрилата на пострадалите", добави тя.

Подпомагането на пострадалите е важно не само за да се окаже помощ на самите пострадали, но също така и с оглед предотвратяването на възможността други да станат жертви на трафик на същите мрежи. Жертвите на трафик на хора не винаги имат смелостта да сътрудничат на правоприлагащите органи, което затруднява откриването на извършителите на престъплението. Има няколко причини, поради които е важно да се използват изцяло инструментите в областта на закрилата на жертви, отбелязаха участниците в кръглата маса. Европейска директива от 2004 година дава възможност на държавите-членки да издават разрешения за пребиваване в зависимост от продължителността на националната им процедура, когато жертвите сътрудничат на разследващите органи. Според доклад на Европейската комисия, броят на идентифицираните жертви в някои държави-членки варира от няколкостотин до дори две хиляди на година, броят на издадените разрешения за пребиваване въз основа на директивата рядко надвишава двадесет годишно. Макар известна част от жертвите да не попадат в обсега на цитираната директива (защото идват от страни от ЕС), разликата между броя на идентифицираните жертви и на тези, които са се възползвали от горепосочените разрешения за пребиваване, е забележителна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай