Светият Синод остави досегашната процедура за избор на Варненски митрополит

Светият Синод остави досегашната процедура за избор на Варненски митрополит | StandartNews.com

Варна. След броени минути започват вторите епархийски избори за Варненски и Великопреславски митрополит. Те бяха предшествани от литургия в храма "Свето успение Богородично", която продължи час и половина и завърши с причастие, което бе дадено на миряните.

"Имам вътрешно убеждение, че този път ще успеем", каза доростолският митрополит и наместник на покойния дядо Кирил Амвросий. Може би трябваше да станат скандали, за да се вразумят хората и както е казал народът: всяко зло за добро, каза още той по повод първия избор от 17 ноември, който беше касиран.

Светият Синод остави същата процедура въпреки писмата, изпратени до него с искане вторият вот днес да се проведе в самия храм, а преди това всички епархийски избиратели да положат клетва пред Евангелието, кръста и иконата на Света Богоридица Геронтиса, чийто ден е днес.

След службата всички епархийски избиратели започнаха да се събират в кръглата зала на митрополията и вотът ще се проведе тайно. Преди провеждането му двама монаси- отец йеромонах Авертий и монах Андрей издигнаха плакати. Те обявиха, че са от дружеството за християнска просвета "Св. Кирил-Константин философ", като са изпратили отворени писмо до Светия Синод, че запазват позиция на неутралитет между поддръжниците на единия от кандидатите Борис и тези на отец Василий Шаган, които искаха касирането на първия вот.

12, 30 часа- Единственият сигурен от двамата кандидати е знеполския екископ Йоан. По неофициална информация той е спечелил 22 гласа от общо 30, които избират наместник на овдовелия престол във Варненската и Великопреславска митрополия.

Вотът продължава и сега. Очаква да излезе и вторият кандидат от двамата, между които Светият Синод ще избере новия владика начело на варненска епархия.

Чуват се радостни възгласи.

Очаквайте подробности! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай