"Свети Стефан" в Истанбул стана на 115 години

"Свети Стефан" бе обявен за най-красивата църква в Турция

"Свети Стефан" в Истанбул стана на 115 години | StandartNews.com

Истанбул. Българската общност в Истанбул празнува 115 г. от освещаването на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул.

В храма Свети Йоан Рилски в екзархията ще бъде отслужена Света литургия за Рождество на Пресвета Богородица и водосвет за здраве от свещеника на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, съобщи БНР.

Фолклорен състав от България ще изнесе концерт, за празника са пристигнали и много гости от България, съобщи председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе.

Българска църква "Свети Стефан", наречена още "Желязната" заради уникалната си конструкция, преди няколко години бе обявена за най-красивата църква на Турция. В момента църквата е подложена на реставрация, с финансиране за около 2 млн. евро от истанбулската голяма община, което ще продължи две години.

През 1849 г. българите в турската столица, които по това време са около 50 хиляди, получават разрешение да имат свой храм. За целта княз Стефан Богориди подарява дворно място с една постройка, където временно е направен параклис. През 1859 г. е взето решение да се построи нов и по-просторен параклис. Основният камък на новата църква е положен на 27 април 1892 г. от екзарх Йосиф на брега на Златния рог. Изградени са нови основи от гранит, облицован с мрамор. Останалата конструкция на църквата е желязна.

Окончателното сглобяване на Желязната църква завършва на 14 юли 1896 г., а тържественото освещаване се извършва на 8 септември 1898 г. В двора на църквата "Свети Стефан" са погребани Иларион Макариополски, Екзарх Йосиф, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай