Свещеници във Варна искат спешна конференция

Свещеници във Варна искат спешна конференция | StandartNews.com

Варна. Председателите на Църковните настоятелства на храмове във Варна поискаха благословия от партриарх Неофит и Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовялата епархия да се свика свещеническа конференция преди избора на Варненски и Великопреславски митрополит.

Молбата им е тя да се пороведе на 3 декември от 10.30 ч в Кръглата зала на сградата на църковното настоятелство на Катедралния храм"Св. Успение Богородично".

"Ние, долуподписаните, председатели на Църковните настоятелства на храмове в град Варна, се обръщаме към Вас с молба да съберете на свещеническа конференция всички свещеници, служещи във Варненска и Великопреславска епархия.

Нашата отговорност пред Господа, верния християнски народ и паметта на новопредставения Митрополит Кирил, за провеждането на честни избори от които зависи бъдещето на епархията, изисква да положим всички усилия, за да продължим след избора на новия Варненски и Великопреславски митрополит да служим на Бога и на християнския народ в единство и с мир в сърцето", пишат те в писмото си до патриарха и владиката.

Молбата е подписана от председателите на 12-те варненски храма.Тази конференция ще даде възможност на епархийските избиратели да се видят очи в очи, да си кажат всичко, а не както сега да се говори на ухо. Нека да чуят всички, защото елементите са три-митрополит, свещеници и народ. Форумът ще премахне всички подозрения и съмнения, ще излезем с единна позиция и ще се гарантират честни избори за митрополит, каза за „Стандарт" варненски духовник, запознат с намеренията.

Според него голямата надежда е дядо Амвросий като архиерей не само да даде благословия,но и да стои като център на разискванията в този ден на самата конференция.

Миряни и духовници останаха недоволни от избора на двама кандидати за наследник на дядо Кирил – след появили се слухове за корупция. По-късно се появиха версии за убийството на покойния митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай