Свещеници скочиха срещу Всеправославния събор

Свещеници скочиха срещу Всеправославния събор | StandartNews.com

Такова събитие не се е случвало в от близо 1000 години

Български духовници написаха остро писмо до Светия Синод, в което изразяват опасенията си относно Всеправославния събор. Свещениците са опасяват, че на събора, който ще се проведе през юли на остров Крит, може да бъдат приети канони в противоречие с православието. Писмото-молба, внесено вчера в деловодството на Светия синод, е адресирано до патриарх Неофит и управлението на Българската православна църква. В него те споделят своите опасения и тревога по отношение на одобрени от църквите документи и теми, които ще се разгледат на предстоящия Велик и Свят събор. "Прави впечатление необоснованата упо­треба на икуменическа терминология, влизаща в открито противоречие с традиционното православно богословие и езика на светите отци. Понякога са използвани двусмислени изрази, които не целят прецизиране на поня­ти­ята, както е било на Вселенските Събори, а обратното – съзнателно ги за­мъгляват и размиват. Дори има и някои явно неправославни форму­ли­ров­ки. Ще посочим и конкретни примери", казват в писмото си духовниците.

Позицията им е изразена и под формата на петиция в интернет, която може да бъде подписана от всички подкрепящи ги техни събратя – клирици и миряни, дори и без посочване на e-mail, като подписите ще бъдат внасяни всяка седмица в деловодството на Св. Синод, споделиха инициаторите на писмото. Петицията е създадена по молба на много съпричастни православни християни и с оглед на широкия обществен отзвук на поставените въпроси.

Според духовници от чужбина в България, „в момента се случва прецедент – миряни и духовници да внесат писмо относно Всеправославния събор. Такова нещо – в единодушие и единогласие на клир и народ, досега не се е случвало в света по отношение на Събора". Духовниците споделят още, че българските им събратя дават голям пример на другите църкви, и се надяват и те да ги последват.

"Позовавайки се на думите на св. Теодор Студит, че когато чистотата на вярата е застрашена, Божия заповед е никой да не мълчи, ние също желаем да изразим голямото си безпокойство и несъгласие със съдържанието на един от проекто-документите, официално приет за разглеждане на все­пра­во­слав­ния събор през юни 2016 г. Той е озаглавен „Отношенията на Пра­во­слав­ната Църква с останалия християнски свят", който твърде много смущава православната ни съвест". Духовниците се опасяват, че на предстоящия събор може да бъдат приети документи и канони, които противоречат на православната догматика, канони и традиция.

В проекто-документите, които бяха приети в Шамбези, Швейцария, от всички православни патриарси "многократно се говори за „християнско единство", което всъщност е и основното послание на проекто-документа. Само че никога на Вселенските Събори не се е говорило за възстановяване на единството между православни, ариани, македониани, несториани, монофизити, ори­ге­нисти, монотелити, иконоборци и т.н. Защото наличието на еретици, не­за­висимо от тяхната многочисленост, не нарушава вътрешното единство на Христовата Църква, тъй като еретиците винаги са били считани за външни по отношение на Църквата. Докато, напротив, верните членове на Църк­ва­та винаги се намират в християнско единство, защото са съединени от общата им православна вяра, от тайнствата и от Самия Христос. Ето защо светите отци никога не са говорили за възстановяване на единството между православни и еретици, а единствено са призовавали еретиците към покаяние и завръщане на последните, вече изповядващи православната вяра, към Църквата", уточняват духовниците.

Писмото е подписано от архимандрит Йоан Филипов от Пловдивска епархия, йеросхимонах Димитрий Зографски, ефимерий на Германския манастир „Св. Йоан Рилски", йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян", свещеник Стилян Табаков от храм „Св. св. Кирил и Методий" в София, иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска св. митрополия, протойерей Йоан Куков от храм-ротонда „Св. Георги", свещеник Георги Янъков от храм „Покров Богородичен" и др.

През месец юли на оостров Крит се очаква да се проведе събитие, което се организира повече от 70 г. - Всеправославен събор, на който да бъдат решени важни за православието въпроси.

В православните среди вече започнаха дебатите около точките и документите, които ще бъдат разглеждани от всички православни патриарси. У нас за сега дебатите все още не са започнали с такава сила, с каквато текат в Гърция, например.
Провеждането на такъв събор е от изключителна важност за цялото православие, тъй като ще бъдат обсъдени важни и належащи въпроси. Сред тях са ще могат ли свещениците да се венчават втори път, могат ли да бъдат по-леки постите и възможен ли е бракът между православни и друговерци.

Богословите от духовните школи са положително настроени към провеждането на този събор за разлика от монасите, които са по-консервативни и по-скептични към провеждането му. Такова събитие не се е случвало в Православната църква от близо 1000 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай