Свещеници правят разкрития за Неврокопския митрополит

Свещеници правят разкрития за Неврокопския митрополит | StandartNews.com

Видин. Свещеници от Неврокопската епархия днес ще разкрият нарушения, разкрити при предстоящата процедурата за избор на нов Неврокопски митрополит.

Изборът още не се е състоял, но епархията е разединена от конфликти. Изборът за нов неврокопски митрополит е тази неделя и няма поводи да бъде отложен, заяви самият патриарх Неофит.

След смъртта на митрополит Натанаил, епархията временно се управлява от Видинския владика Дометиан. Миналата седмица обаче духовници и миряни го обвиниха в неправомерни уволнения на свещеници, което според тях се прави, за да се повлияе на избора на нов митрополит.

Свещениците поискаха да се намеси Светият синод, за да се осигури мира в църквата преди изборите. Чуха се и искания за отлагането им и връщане на процедурата по провеждането им отначало.

Междувременно днес се навършвата шест месеца от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. По този повод от 09.00 часа в катедралния храм на град Варна „Успение на Пресвета Богородица" неговият наследник Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенослужители от цялата епархия, отслужи Заупокойна св. Литургия и панихида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай