Свещеник чете молитви от таблет на Трифон Зарезан

Свещеник чете молитви от таблет на Трифон Зарезан | StandartNews.com

Свещеник от Сливен изненада участници и гости на Трифон Зарезан в село Мечкарево, като чете молитва от таблет. В понеделник лозята край селото зарязаха кметът на Сливен Стефан Радев и колегата му от Мечкарево Георги Стоянов. Отец Иван от Сливен извърши тържествен водосвет за здраве и берекет през цялата година. Той обаче чете не от Библията, а от таблет. "Много от проповедите ги има в интернет и нашите свещеници вече използват съвременните комуникации. Таблетът не е служебен, а личен", заяви пред "Стандарт" секретарят на сливенската митрополия Вълкан Янев. Според участници в тържеството отецът е бил аплодиран веднага след края на церемонията. Местни самодейци пък почерпиха с питка и кокошка заедно с червеното вино, което е задължително на Трифоновден.

Кметът на Видин Огнян Ценков се включи в празника на лозаря Трифон Зарезан в село Капитановци. Известни сте с хубавите си лозя и доброто руйно вино, каза той. Празникът в Капитановци започна на площада с хоро, на което се наловиха и местните, и гостите.

Навръх 1 февруари Неврокопският митрополит Серафим заедно със свещеници извърши ритуала по зарязване на лозята в санданското село Ласкарево. Той освети и новозакупената техника от бизнесмени по европейски проект за производство на биологично и екологично земеделие.

С почит и поклон пред мощите на свети Трифон Зарезан пък започна празничният понеделник в село Черниче, обявено за "Евросело на България" за 2012 г. Винената партия пък официално предложи празникът на селото да е на първи февруари - Трифон Зарезан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай