Свалят цената на парното от април

Свалят цената на парното от април | StandartNews.com

Парното и топлата вода да поевтинеят от април, предложи вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества. Поевтиняването й е възможно заради предстоящото намаляване на цените на газа с около 23% от следващия месец. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично. В столицата ще е в рамките на 3%. С около 50 стотинки за киловатчас по-малко ще се продават топлата вода и парното в Пловдив, където промяната е почти пренебрежима.
В Плевен, където и сега топлоенергията е най-евтина, спадът е близо 15 лева, а с намалението ще се продава за 36 лева без ДДС.

С 11% падат цените във Враца и Разград, с 9% - във Велико Търново, с 5% - в Бургас и Варна. Въвежда се и пределна цена за услугата дялово разпределение на топлоенергия.

Тези предложения за нови цени на газа, парното и топлата вода предстои да бъдат обсъждани, преди Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе окончателно решение.

В края на миналата година КЕВР реши да намали таксата "Задължения към обществото" с 1,07 лева - от 37,90 лева на мегаватчас до 36,83 лева за мегаватчас. Основание за това бе намалението на цената на природния газ с малко над 14 на сто. Цената на тока за битовите потребители бе запазена. Аргументът бе, че така се гарантира, че при евентуално движение нагоре на цената на природния газ битовите потребители няма да бъдат подложени на риска цената да бъде повишена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай