Сурвакари напират за челната тройка в Чудесата

Сурвакари напират за челната тройка в Чудесата | StandartNews.com

София. Празникът "Сурва" набира все повече гласове в класацията на "Стандарт" - "Чудесата на България". 35% са събраните гласове за него, с което той се нарежда на четвърто място след куклите от шума, чипровските килими и мартениците в битката за ЮНЕСКО.

Празникът "Сурва" е от пернишко. Той се провежда на Васильовден в средата на януари. Тогава по улиците излизат момци в страшни премяни, които пъдят злото от света ни.
35% от гласовете на читателите е събрал и празникът Гергьовден от село Бъта. При него с песни и танци момци и моми почитат пролетта, плодородието на земята и благоденствието на стопаните.

На 5 юли "Стандарт" даде старт на голямото национално гласуване за символите от материалното и духовно богатство на страната ни, които искаме да видим под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно богатство.

Гласуването тече на сайта "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство.

30-те културно-исторически обекта са подбрани от над 150 историци, археолози, общественици експерти в държавната и местната администрация.

Вотът ще продължи до края на септември.Кампанията се осъществява със съдействието на М-Тел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай