Студът сменя жегата! Кога ще се случи

Какви ще са температурите през октомври

Студът сменя жегата! Кога ще се случи | StandartNews.com

Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до нормата и с валежи около средните. Месецът ще започне с температури доста по-високи от обичайните за това време от годината, но после те ще се понижат - очакваме през страната да преминат серия от атмосферни смущения.

По планините ще бъде подходящо за туризъм, а на морето дори и за последни плажове по черноморското ни крайбрежие. Температурата на морската вода е все още с приятни за къпане стойности от 22 до 24 градуса.

Очаква се средните месечни температури през октомври да са по-ниски от обичайната норма, която за равнините е между 15 и 19 градуса, за високите полета – между 14 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще достигне до 31-32 градуса, а най-ниската ще бъде около 5-6 градуса и то към края на месеца. Ще има условия и за валежи от сняг, но по планините. 

Месечната сума на валежите ще бъде между 45 и 70 л./кв.м за по-голямата част от страната, в югоизточните райони — между 70 и 90 л./кв.м, а в планините — от 80 до 100 л./кв.м. – тези стойности са нормални за октомври.

В края на първата седмица на октомври жегите ще бъдат заменени от серия студени атмосферни фронтове и температурите ще се понижат. 

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 2-5 градуса под климатичната норма. По-ниски ще са температурите в Източна България. Над останалата част максималните температури ще са между 24-32°С, а минималните ще са между 13-17°С, като по-ниски ще са във високите равнинни полета в Западна България – до 8-10°С. Доста по-високи ще са сутрешните температури по Черноморието - до 10-12°С, а максималните - от 23-24°С.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай