Студенските съвети: "Не" на окупацията по принцип

Студенските съвети: "Не" на окупацията по принцип | StandartNews.com

Шумен. Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, което заседава до късно снощи в Шумен, се обяви принципно против окупацията на висши учебни заведения, съобщи БНТ. Решението потвърждава позицията на ръководството на организацията отпреди седмица - подкрепа на всяка форма на граждански протест, но тя не бива да бъде в ущърб на правото на обучение.

Участниците в общото събрание не са изразили единно становище по отношение на окупацията, съобщи държавната телевизия, като не посочи източниците си. Общото събрание потвърди позицията на Националното ръководство на студентските съвети - принципна подкрепа за всяка форма на гражданска активност от страна на студентите, тъй като апатията и липсата на солидарност са сред най-големите проблеми на българското общество и ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния процес, то проблемът е в нестабилната обществено-политическа среда в страната, а не в студентите - протестиращи или не.

В общото събрание участваха представители на 26 студентски съвети, сред които и представители на Софийския университет, съобщи държавната телевизия. Решението на общото събрание няма императивна сила, а по-скоро е препоръка. Студентските съвети също са автономни организации и всеки от тях ще реши как да продължи и каква позиция да отстоява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай