Студът и ледът взеха пет жертви

Турски тираджия прегази аварирал шофьор, БТР вади линейка с родилка от преспите

Студът и ледът взеха пет жертви | StandartNews.com

София. Студът и ледът, които сковаха страната, взеха пет жертви. Бялата смърт застигна трима възрастни мъже - във варненското село Разделна, в Силистра и в Шуменско. Заради заледените пътища в страната и навяванията пък още двама души намериха смъртта си.

Турски тираджия прегази на място шофьор на аварирал автомобил и избяга.
Инцидентът по Е-80 между селата Горски извор и Върбица е станал в неделя около 20 ч, съобщиха от полицията в Хасково. Трагедията се случила , докато 57-годишен мъж от Първомай отстранявал повредата на мерцедеса си на шосето. Заради несъобразената с пътните условия скорост и неправилна маневра 38-годишният турски шофьор на камиона помел лекия автомобил и завлякъл водача му, който от удара е починал на място. След катастрофата тираджията се опитал да се скрие, но впоследствие е задържан в Пловдивско. Млад мъж пък загина при челен удар късно вечерта в неделя. Фаталното произшествие е станало на хлъзгав участък от пътя за Монтана. Неизвестен колоездач пък предизвикал катастрофа с рейс на пътя между казанлъшките села Кънчево и Розово. Шофьорът на автобуса, който превозвал работници за Казанлък, забелязал в тъмнината в последния момент тикащия колелото мъж по средата на пътя. Водачът все пак успял да завие рязко, бутнал пешеходеца и паркирал рейса встрани в канавката. Пострадалият е бил откаран в спешния център, но според лекарите се е отървал само с охлузвания и уплаха. Не по-малък стрес са изживели и 30-ината пътници в рейса. Те са останали в преспите близо 5 часа. Автобусът е бил изтеглен с влекач малко преди обяд.

БТР пък спаси аварирала във високите 1,5 метра преспи линейка, която карала родилка от дуловското село Средище към областния град. Кметът на Силистра Юлиян Найденов се извини на съгражданите си за тежката ситуация в крайдунавския град. Арендатори от Дългопол пък са помагали с трактори и гребла за разчистване на партини между селата. Без проблеми в бедстващата община са направили и 6 погребения. С общинска и земеделска техника е осигурен достъп до последния дом на покойниците.

Бедствено положение обявиха общините Дългопол и Руен. Десетки села в Източна България останаха без ток, вода и телефони в страшната виелица.

17 издъхнаха от студа в Полша

17 души издъхнаха от измръзване през почивните дни в Полша. От ноември досега жертвите на зимата са 35 души. Черната статистика показва, че всяка година около 190 души умират от хипотермия в Полша. За да намалят смъртните случаи, властите откриха пансиони за храна и медицинска помощ на всички нуждаещи се да се стоплят. Градусите паднаха до рекордно ниво миналата седмица. Термометърът показа -24 градуса, но според прогнозите времето ще се постопли през следващите дни.

Четирима ранени наши в обърнал се рейс

Автобус, пътуващ от България за Турция, се е преобърнал в турската гранична Одринска област снощи, 10 души са пострадали. Сред ранените има и четирима българи. Рейсът с турска регистрация е превозвал пътници от България до турския град Чорлу в област Текирда. Той се е преобърнал на около 10 километра след ГКПП "Лесово". Шофьорът изгубил контрол над превозното средство заради леда по пътя, съобщават турски лекари.
Всички незабавно са транспортирани до Университетската болница в Одрин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай