Строят център край Разлог за лечебна езда

Строят център край Разлог за лечебна езда | StandartNews.com

Разлог. Първа копка за изграждане на тренировъчен център за коне край Разлог бе направена във вторник. Инициативата е на Сдружение „ДВАЛ", на което общината отдаде под наем близо 41 дка земеделска земя за развитие на коневъдството и конния спорт.

На събитието присъстваха кметът Красимир Герчев и Георги Йорданов, който е председател на Национална асоциация на коневъдството. Бъдещият тренировъчен център ще е с размери 60 х 20 м и ще представлява терен за провеждане на състезания за демонстрация на сила и издръжливост на конете.

„След като изградим този терен, над него ще се направят амфитеатрални тераси, където хората, без да си пречат един на друг, ще могат да наблюдават надпреварите", коментира Атанас Грънчаров, председател на сдружението.

Тренировъчният център ще служи и за лечебна езда за деца с увреждания. Амбицията на местната власт и на любителите на конната езда е след години Разлог да има свой хиподрум, който да отговаря на всички световни изисквания - с писти за бягане и манеж за препятствия. Те ще работят и за изграждането на стоково тържище за животни и пансион за коне, който ще дава възможност преди състезание конете да бъдат тренирани. „За да се издигне нивото на коневъдството, съобразно със световните стандарти в този сектор, са необходими няколко условия, сред които достатъчно на брой породисти коне и модерен хиподрум.

Започваме изграждането на тренировъчен център, като черпим опит от немските ни колеги, които работят с тежковозни коне. Целта ни е да узаконим породата на българският тежковозен кон, което означава тя да бъде призната на световно и европейско ниво. В настоящия момент не може да се говори за порода, а за тип тежковозен кон в България. Конете от този тип са леки, подвижни, с добра теглителна сила и работоспособност", допълни още Грънчаров.

Тренировъчният център за коне ще бъде готов до 19-ти септември тази година, когато на него ще се проведе национален събор на впрегатните коне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай