Строят нови отсечки от магистрала "Хемус"

Строят нови отсечки от магистрала "Хемус" | StandartNews.com

Тръгва изграждането на две нови отсечки от магистрала "Хемус". Общата им дължина е малко над 25 км. Кабинетът ще пусне търг за изграждането на отсечката от аутобана от пътен възел "Белокопитово" в посока Търговище до село Буховци. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова във Варна.

Дължината на участъка е около 16,5 км. Поръчката ще е на инженеринг, при който освен самото изграждане изпълнителят отговаря и за проектирането. Паралелно с изпълнението на проекта ще се извърши и отчуждаване на земите, обясни Павлова. В същото време в момента върви търга за избор на изпълнител и за още една нова отсечка - между Ябланица и Боаза. Срокът за участие в поръчката е до 22 август. Дължината на магистралната отсечка, която ще бъде построена е около 9,3 км. Очаква се изграждането им да струва около 80 млн. лв.

Ще се строи единствено на утвърдените и безспорни за момента участъци, стана ясно от думите на министъра. За някои от останалите стари трасета върви процедура за избор на изпълнител за препроектиране. Целта е да се избегнат планинските и сложни като релеф райони, които оскъпяват строителството. Такъв, например,е участъкът до разклона за Плевен и Ловеч откъм София, който по стария проект предполага строителството на тунели.

По отношение на ремонта на Аспаруховия мост министър Павлова коментира, че след приключването на летния туристически сезон ще се направи анализ и според нагласите и очакванията ще се вземе решение дали ремонтите да продължат до края на годината или да се работи догодина, заради напрежението, което се създава. Павлова обяви във Варна и че до дни се очаква да започне работата по почистване и благоустрояване на деретата в кв. „Аспарухово".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай