Строителят длъжен да остави дома изряден

Строителят длъжен да остави дома изряден | StandartNews.com

Само за месец собствениците в 1000 блока се обединиха в сдружения
Подменят дограмите на остъклените балкони, терасите трябва да са еднакви

Искате да санирате дома си, но се притеснявате, че по стара българска традиция ще трябва да доремонтирате след майсторите? Тревогите ви са излишни. Фирмите, участващи в Националната програма за енергийна ефективност, ще имат задължението да оставят апартаментите във вида, в който са били преди старта на дейностите. Това ще е изрично условие за изпълнителите дори когато се налага конструктивно укрепване на сградата. Ако на блока са поставени рекламни билбордове, те ще се преместят за сметка на рекламодателите. Фирмите няма да развалят остъклените балкони, а само ще подменят дограмите им. След ремонта терасите трябва да изглеждат еднакво.

Интересът към Националната програма за саниране е огромен, става ясно месец, след като тя стартира. Собствениците на жилища от цялата страна успяха да сторят на пръв поглед невъзможното - да се сдружат със съседите си и да регистрират сдружения на етажната собственост. Въпреки опасенията се оказа, че в името на безплатното добруване, собствениците в над 1000 панелни или ЕПК блока са регистрирали като юридическо лице сдружение на етажната собственост. Много бързо хората се запознаха с условията, коментираха и от строителното министерство. И причината може би е в едно от неписаните условия за безплатните енергийни обновления - първият по време е първи и по право. Най-много са регистрираните сдружения в София-град, Хасково, Благоевград и Пловдив.

Вече са подадени 113 заявления към Българската банка за развитие за финансиране по програмата, показват данните на областните управители. Сключени са 40 договора с финансовата институция, чрез която държавата осигури 1 млрд. лв. за първия етап на програмата през 2015 г. Има контракти във Враца, Варна, Плевен, Благоевград, Мадан, Момчилград, Димитровград, Смядово, Севлиево, Брезник, Петрич и други. До момента са подадени 266 заявления за интерес и финансова помощ. Най-голям е интересът в Хасково, Благоевград, Кърджали. Вече има 194 одобрени заявления от общините за участие в Националната програма за енергийна ефективност. 146 е общият брой на сключените договори между сдруженията на собствениците и общините.

В Димитровгард готови с цял блок през лятото

Освен че се вписа като лидер при организацията в старта на кампанията за националното саниране, Димитровград може да се превърне и в един от първите градове у нас с реално оздравен блок. За месец, откакто кампанията тръгна, кметът Иво Димов вече разписа 6 договора с областния управител на Хасково Добри Беливанов. Първите бяха вписани под номера 11, 12 и 15 в националния регистър. Това на практика означава, че парите за оздравяването на жилищата вече са гарантирани. До края на тази седмица (9-13 март) ще бъдат документално финализирани още 6 договора, похвали се Иво Димов. 107 са блоковете в Димитровград, които отговарят на изискванията за санирането със средствата от хазната. Ако организацията върви по мед и масло както досега, кметът очаква до края на годината 30-40% от етажната собственост да подсигури средства за ремонтите и да се изпълни онзи така популярен по времето на соца лозунг: Петилетката за три години!

Кметът е определил трима щатни служители от общинската администрация, които да се занимават само със санирането. Освен че отговарят на запитванията по телефона, те ходят на място и попълват документите, когато хората не успяват да се справят. Участват и в издирването на съседи или наследници, които не живеят в Димитровград.

Иво Димов има идея да покаже абсолютно завършен по програмата блок още това лято. Той ще използва възможността, която му дава Законът за обществените поръчки в частта му за директно възлагане на дейности в размер до 20 000 лева. Така за първия блок с разписани документи в Димитровград на ул. "Захари Зограф", който е два входа с общо 48 апартамента, Димов ще подпише договор през тази седмица с фирма за извършване на конструктивното обследване и енергийния одит. Веднага ще може да се премине към обявяването на обществена поръчка за строителните работи и подмяната на дограмата. "Схемата ще бъде приложена в рамките на закона само за един блок. Искам да покажа на хората как се движат реално нещата по програмата и че тя не е измама, а може да стигне до всеки", коментира Иво Димов.
Той отново потвърди обещанието си, че първите 10 блока от Димитров, които са подписали договорите си за саниране, ще получат бонус "градинка" от общината. Това означава, че местната хазна ще финансира цялостното обновяване на междублоковите им пространства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай