Страдащата Божия майка се яви в Златоград

Страдащата Божия майка се яви в Златоград | StandartNews.com

Юли, 2014 г. 300 души се стичат към Севлиевата къща в Златоград, за да видят икони, които години наред са стояли на тавана в църквата "Успение на св. Богородица". Сред тях е "Св. Богородица Страдаща". Божията майка е изобразена пред разпънатия на хълма Голгота Христос. Тя ридае, а в сърцето й е забит нож. "Символът е за мъката, изпитвана от нея пред смъртта на своя син. Това е един западен сюжет, който навлиза в българските земи през XIX в. под руско влияние. Заражда се в Западна Европа през XIII в., а по-късно се развива като портрет", обясни проф. Николай Овчаров, който представи странното за нашите земи изображение на Богородица.

Според изкуствоведа от Националната художествена галерия Мариела Стойкова самото откриване на иконата в този край е чудо. "Златоград е островче на християнството. Хората много милеят за всяко нещо, свързано с историята им. Вярата им е толкова силна", коментира Стойкова. Според нея иконата е дело на зограф Никола Одринчанина. Предполага се, че е рисувана в самия Златоград от майстора, тъй като в двата храма в града има и други негови творби от 1854 г.

Изображението на "Св. Богородица Страдаща" беше в тежко състояние и спешно се нуждаеше от реставрация. Безвъзмездно с това дело се зае Кристиян Янков. "Свърших работата за десетина дни, но пръснати във времето от септември до Коледа, защото някои техники отнемат седмици", каза майсторът. Трябвало да укрепи дървесината и да почисти живописта. Дръвояди я били наяли доста жестоко през годините. Като я докоснела човешка ръка, започвала да се рони.
След като я заздравил,

Кристиян почистил рисунката от повърхности замърсявания, а после я покрил с няколко вида лак, последния от които бил да я съхрани за още дълго време. Това е и целта на реставрацията - не да направи иконата или картината като чисто нова, а да се запази за бъдещето от разрушения, казва художникът.
Златоградската Мадона е със синя дреха, а по принцип Богородица се рисува с червена. Кристиян признава, че когато си каже, че нещо не може да го свърши при работата с икони, след това успява, и то с лекота, а резултатът е впечатляващ.

"Това е сила, която ме движи и не мога да я обясня", казва той. Припомня, че няма значение дали си католик, християнин или мюсюлманин, защото всеки ден е Велик ден.
Икона на Страдаща Богородица има и във Велико Търново. Регионалният музей в града ще покаже "Mater Via Dolorosa" и 5-минутен клип с 3D анимация, представящ нейната история, в специална витрина в Музей "Възраждане и Учредително събрание" през следващия месец, съобщи "Дарик".

"Света Богородица Страдаща", съхранявана днес във фонд "Християнско изкуство" на Регионалния музей, е прецизно изработена и се отличава с рядка иконография. В центъра е представена Богородица пред голготския кръст, опечалено навела глава и със забит меч в гърдите. Придружаващият надпис е цитат от Евангелието на Лука, който гласи: "и на сама тебе меч ще прониже душата - за да се открият мислите на много сърца". В полукръг, в декоративни рамки от стилизиран трънен венец, са подредени 7 по-малки сцени със сюжети от детството и кръстните мъки на Христос: 1. Симеон посреща младенеца с пророчеството в Йерусалимския храм; 2. Бягството в Египет; 3. Поучението на младия Христос в храма; 4. Срещата на Богородица по време на носенето на кръста; 5. Пред Разпятието на Голгота; 6. Снемане Тялото от кръста; 7. Погребение Тялото на Спасителя. Сцените са придружени с надписи на правилен и четлив гръцки език.

Вероятно иконата е копирана през средата или втората половина на ХVIII в. в местно ателие. Неизвестният автор няма нищо общо с тревненските зографи, тъй като стилистиката на изписване показва предпочитание към ренесансовата живопис.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай