Стоянович предаде Манасиевата хроника

Историците министри отново признаха, че парите за културата не стигат

Стоянович предаде Манасиевата хроника | StandartNews.com

Надявам се, че плещите ми ще издържат тази тежест, коментира Мартин Иванов

Петър Стоянович връчи Манасиевата хроника на Мартин Иванов, за да спази традицията "приел-предал" в министерството на културата. Двамата историци гарнираха миницеремонията с реплики в типичния за научната им каста витиеват стил.

"Днес е Преображение. В народната традиция това означава две неща - промяна във времето и начало на годявки и венчавки. Надявам се бракът на министър Иванов с културната администрация да бъде успешен", подхвана Стоянович. "Предадох и папка с основните задачи, успехи и нерешените проблеми за изминалите година и два месеца. Както е известно, нищо не започва и не свърша с нас - брънка сме от общо усилие. Какво е било предишното управление, ще каже само историята. Мандатът беше донякъде успешен - но не и във финансовата част, за съжаление", коментира още екслидерът на "Стамболийски" 17.

Мартин Иванов два пъти алегорично припомни за тежестта на Манасиевата хроника и обеща, че ще влага цялото си сърце в работата. После се зарече да продължи положителните неща, постигнати от предишния екип. "Има и доста неща, които ме притесняват. Но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно, след като се запозная с фактите. Няма да бъде лесно - особено след като бюджетът не беше актуализиран. Чудеса не стават. Но не споделям позицията, че в трудни времена няма място за изкуство. С министър Стоянович като историци знаем, че и в много по-тежки периоди българската култура е процъфтявала. Тя обаче не е брошка за празниците, която после да захвърлиш и да забравиш. Но едва ли мисленето ще се промени за следващите два месеца - необходими са традиция и общи усилия", беше категоричен бившият шеф на "Архивите".

Той покани за диалог всички творчески съюзи и гражданските организации в сферата и призова журналистите да пишат повече за култура, а тематичните тв блокове да са в по-гледаемо време. "В дълг сме към творците, които влагат ръце, ум и сърце в културата", беше категоричен служебният министър. Днес би трябвало да стане ясно кои са неговите заместници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай