Стотици казаха "Не се страхуваме" пред френското посолство в София

Стотици казаха "Не се страхуваме" пред френското посолство в София | StandartNews.com

Стотици граждани цял ден в събота идваха пред френското посолство в София, за да изразят съболезнования и съпричастност към французите след нападенията, отнели над 120 живота в Париж. Хората поставяха цветя и запалваха свещи край оградата на посолството. На няколко френски знамена бе изписано "Je suis parisien", по аналогия с добилата популярност фраза "Je suis Charlie" след убийството на журналистите от Charlie Неbdo през януари.
"Не се страхуваме", "Да живее Париж! Да живее Франция!", "Животът е по-силен от смъртта", са част от надписите по оградата на посолството, поставени от граждани - не само българи, а французи и други чужденци, които живеят в страната ни. "Шокирани сме, че терористите са посегнали на толкова невинни хора. Имаме приятели в Париж, ужасени сме", заяви семейство дошло със сина си - тийнейджър, за да поставят цветя.

Актрисата Виолета Гиндева също бе сред гражданите, дошли да покажат своята съпричастност. "Франция е втората родина на моята дъщеря. Там тя завърши двете си висши образования, там организира бизнеса си. Половината от живота й мина във Франция. Приемам много лично това безумие, което беше извършено. Имам лекции след малко и преди да отида при студентите, реших да мина, за да отдам почит на загиналите хора там", каза Гиндева. Посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан коментира пред медиите, събрали се пред посолството: Това е трагедия, но трябва да реагираме силни и обединени. Когато казвам "Ние", не става въпрос само за французите, а за всички европейци - защото този атентат е от хора, които са против нашите ценности, които са общи, и наши, и ваши", подчерта посланикът. Председателят на парламента Цецка Цачева също дойде да остави цветя пред френското посолство. "Това, което се случи, е зверство, несъвместимо с човешката цивилизация. Смятам, че терористите не са хора, които не оставят следи. Европа трябва да даде адекватен отговор и е време за общи европейски действия. Политика на парче не прави сигурни гражданите на Европа. Такава политика трябва да има, както и за бежанската криза", заяви Цачева. В социалните мрежи столичани се организираха да проведат от 19 часа голямо поклонение отново пред френското посолство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай