Стотици чакат да се поклонят на чудната икона

Стотици чакат да се поклонят на чудната икона | StandartNews.com

София. Стотици хора се редят, за да се поклонят пред копието на чудотворната икона "Достойно ест" в храма "Св. Александър Невски". Образът на Св. Богоридица пристигна от Атон снощи.

Иконата беше посрещната от стотици вярващи и от камбанен звън. Тя е подарък от Света гора по случай 100-годишнината от основаването на храма "Св. Александър Невски" и ще остане завинаги у нас.

Първи на чудотворната икона се поклониха хората в Сандански, където тя беше показана по пътя й за София. След това до нея се докосна Патриарх Максим. Иконата беше занесена в Правителствена болница, където той се лекува, за да може да се поклони пред светинята.

Тази сутрин тържествата в катедралата продължиха с литургия. В нея взеха участие архиереи на Българската православна църква, представители на Поместни православни църкви и свещенослужители от Света Гора.

Стотици вярващи от страната и чужбина пък се редяха на опашка, за да могат да се докоснат до "Достойно ест". Иконата, макар и копие има много голяма духовна стойност, защото съвпада напълно със светогорския оригинал и се вярва, че също като него върши чудеса. Само три са копията на чудотворната икона "Достойно ест" в целия свят и две от тях са в български храмове. Едната ще бъде в "Св. Алекснадър Невски", а другият препис е в църквата Свети Николай Чудотворец в Бухово.

Тържествата за храмовия празник продължат утре. Със Света Литургия ще бъде отбелязан 98-я рожденият ден на патриарх. Максим. Поради влошеното здравословно състояние на Негово светейшестово да присъства на нея. В богослужението отново ще вземат участие представителите на поместни православни църкви, архиереи на Българската Православна Църква и монасите от Света Гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай