Сто общини карат с 50 лв. на месец

Кметове заплашват с протести, ако не получат повече субсидии

Сто общини карат с 50 лв. на месец | StandartNews.com

Страшна мизерия мъчи голяма част от българските общини. 237 от кметовете са кърпили бюджетите с приходи под 300 лева за година. Половината от тях са успели да вкарат в общинските каси под 50 лева за цели 12 месеца. Това обяви градоначалникът на Перник Росица Янакиева по време на заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. Данните са от годишните отчети за 2012 г.

Оценката за финансовото състояние е тревожна, категорични са кметовете. Намалява броят на общините, които се радват на излишъци, а расте броят на тези, които не могат да си платят сметките. Прогнозите за приходите в бюджетите са се оказали прекалено оптимистични. Два от шестте местни налога са проформа, твърдят градоначалниците. От данък "наследство" в страната са събрани общо 125 000 лева, но 90% от тази сума е постъпила само в София. Патентният данък на практика също не генерира доходи, защото драстично намалява броят на лицата, които декларират, че го дължат. В същото време разходите скачат. Те са по-високи в 19 общини, като най-голям е ръстът в Свищов. Нямаме резерви, за да ги покрием, категорични са от сдружението. Делегираните дейности са достигнали до 50%, т.е. държавата директно управлява общините, бунтуват се кметовете.

Те поставиха ултиматум на следващото правителство още преди вота. Повод за това са малкото пари, които се дават за общините. Според отчета на националното сдружение за 2012 г., делът на местните бюджети в БВП и в консолидирания държавен бюджет е паднал до 5,3%. Това са стойности, непомнени досега, обяви председателят на УС Тодор Попов. В Европа делът е средно 15%. Той да достигне поне 10% у нас, е категоричната претенция на градоначалниците към следващото правителство. Те ще настояват и за половината от парите на държавата за пътища, които са 300 млн. лева годишно. Сега само 60 млн. минават през общините, а останалите 240 млн. ги дават през Агенция "Пътна инфраструктура".

Ако няма децентрализация на местната власт - заключваме общините и изкарваме милиони на протест по улицата, обявиха от сдружението. "С колегите като нищо можем да извадим поне един милион души на протест по улиците. Не можем да правим повече компромиси", обяви пазарджишкият кмет Тодор Попов, който е председател на УС на сдружението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай