Сряда,

Старосел вдига паметник на Китов

От: Failed to load user -
1626
Старосел вдига паметник на Китов
A
A
A

Старосел. Жителите на Старосел ще почетат 6 години от смъртта на големия български археолог проф. Георги Китов днес на Четиньова могила. Това е мястото, където лично проф. Китов направи едно от най-големите археологически открития по нашите земи, обясни кметът на селото Иван Жутев.

Той припомни, че независимо от тъжния повод, по който почитателите на професора ще се съберат на върха, там те ще си припомнят за всички разкопки, които е правил в района на Старосел, тъй като последните години от живота си той работи точно на това място. Тук преди 6 години на 14 септември почина, след като откри повече от 10 могилни храмове, уникални артефакти, древни пътища, скални светилища и по този начин промени картата с паметниците на културата на България, обясни кметът. По негово предложение в Старосел ще бъде учреден местен клуб "Задругата на Хероса" на името на пръстена печат, открит от Георги Китов в Пейчова могила.

Първата задача на новосъздадения клуб е да събере средства и догодина да вдигне монумент в памет на археолога на Четиньова могила. Днешното поклонение там е насрочено за 11 часа, когато хората от селото ще си повторят за пореден път "Обичаме те, Кит. Винаги ще бъдеш с нас".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички