Старинен храм отваря врати със $700 000

Старинен храм отваря врати със $700 000 | StandartNews.com

Надявам се повече американци да видят Несебър, заяви посланик Марси Рийс

С тържествена церемония бе даден старт на проекта за реставрация и консервация на средновековния храм "Св. Йоан Алитургетос" в Несебър. Специално за събитието в морския град пристигна посланикът на САЩ Марси Рийс и доц. Стефан Белишки, председател на БНК на ИКОМОС.

Придружавани от кмета на Несебър Николай Димитров, двамата изминаха Духовния път, чийто маршрут обхожда най-интересните храмове в Старинния град. Църквата "Св. Йоан Алитургетос" е знакова за Несебър и след реставрацията тя ще бъде включена като финална точка в Духовния път. След построяването й през XIV век тя не е била осветена, затова и никога не е била действаща. Проектът за реставрацията на храма е подкрепен от правителството на САЩ по линия на посланическия фонд за опазване на културното наследство по света.

За него са отпуснати 700 000 щатски долара. "Искам да благодаря на Нейно превъзходителство от името на целия град, защото в тези трудни времена е много важно подпомагането на Несебър", заяви кметът Николай Димитров. Изпълнението на проекта е поверено на Българския комитет на ИКОМОС. Очаква се храмът да бъде отворен през октомври 2017 г.

Нашият грант е осигурен чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство на САЩ. Това е най-голямото дарение, правено някога от американското посолство в България извън сферата на сигурността, заяви посланик Марси Рийс. Тя сподели, че в последната църква от "Духовния път" - "Св. Стефан", е срещнала американски туристи и изрази надежда, че Несебър и занапред ще бъде посещаван от повече нейни сънародници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай