Стачки в Холивуд! Първо сценаристите, а сега и актьорите

Какво се случва

Стачки в Холивуд! Първо сценаристите, а сега и актьорите | StandartNews.com

Първите от филмовата индустрия в Хоиливуд, които стартираха стачка и изискаха по-добро заплащане и условие на труд бяха сценаристите . След началото ѝ на 2 май, към нея от днес вече се присъединяват и актьорите. Това означава, че за първи път от 60 години насам Холивуд ще спре работа и по-точно - работата по повечето американски филмови и телевизионни продукции ще бъде прекратена. Актьорите, които се включват в протеста, са около 160 000.

Сред исканията на Гилдията на актьорите (SAG) са стрийминг платформите да се съгласят на по-справедливо разпределение на печалбите от продукциите и по-добри условия на труд. Друг аспект, който им се струва тревожен, е използването на изкуствен интелект. Актьорите искат да им бъде гарантирано, че компютърно генерирани лица и гласове няма да бъдат използвани за заместването им при създаването на филми.

Докато стачката продължава, актьорите няма да участват във филми или дори да рекламират филми, които вече са направили. В резултат на това Килиън Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт напуснаха премиерата на филма си "Опенхаймер", която се състоя в Лондон снощи, когато беше обявена и стачката. Режисьорът на филма Кристофър Нолан сподели, че ги подкрепя изцяло в решението им.

Други актьори, обявили се в подкрепа на стачката, са Боб Оденкърк от Better Call Saul, Синтия Никсън от "Сексът и градът" и Джейми Лий Къртис.

За филмите, по които в момента се работи, стачката означава, че голяма част от работата ще стане невъзможна. Дори в случаите, когато заснемането вече е приключило, актьорите няма да бъдат на разположение за повторни снимки или други елементи от процеса на създаване на филма. Освен това, както вече споменахме, те няма и да присъстват на събития за популяризиране на нови и предстоящи проекти. Големи и важни събития за индустрията обаче, каквито са наградите Еми и Comic-Con, може да бъдат пренасрочени.

Що се касае до телевизионните предавания, които излизат по график и все още се снимат, също до голяма степен ще трябва да прекратят работа. В някои случаи обаче могат да бъдат сключени странични сделки между изпълнители и продуценти, за да продължи работата. Според Гилдията на актьорите стачката определено не е резултатът, на който са се надявали. Но настояват исканията им да бъдат уважени, най-малкото защото заслужават достойно заплащане. И тук не става дума толкова за високоплатените актьори, колкото за тези, които играят в по-малки роли и получават значително по-малко възнаграждение от по-известните си колеги.

По думите на Фран Дрешър, президент на актьорската гилдия, стачката идва в "много важен момент" за актьорите в индустрията. "Това, което се случва с нас, се случва във всички сфери на труда, когато работодателите превърнат Уолстрийт и алчността в свой приоритет и забравят за основните участници, които карат машината да работи."

На друго мнение обаче са от стрийминг платформата Disney. Нейният главен изпълнителен директор Боб Айгер твърди, че исканията както на актьорите, така и на сценаристите, са непрактични и вредят на индустрията, която все още се възстановява от пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай