Среднощна сбирка за окупацията

Обсъждат да пуснат ли частично лекциите в Ректората

Среднощна сбирка за окупацията | StandartNews.com

София. Студентската окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" вероятно ще продължи и тази седмица, съобщиха "Ранобудните".

Над 4 часа те обмисляха дали да отстъпят частично, или да запазят сегашния вариант на блокада на сградата. Но не взеха решение. След като заседаваха от 13,30 до около 18 ч, младежите излязоха на редовния си протест и оставиха вземането на решение за ново събрание вечерта.

"Обсъждаме различни варианти, но не и пълно прекратяване на окупацията", разказаха пред "Стандарт" студентите след първата си сбирка. Един от вариантите е запазване на сегашната форма и в сградата да се допуска само администрацията, за да вървят процесите, свързани със стипендии и заплати. Имало обаче и друг вариант, при който Ректоратът да бъде отворен частично за лекции. "Това не означава, че окупацията пада. Студентите ще продължат да "държат" сградата, ще нощуваме в нея, ще има пропускателен пункт. Факултетите обаче ще могат да си направят график и да възстановят частично лекциите", разказаха младежи. Ако се стигне до такова решение, лекциите могат да тръгнат отново във вторник или сряда.

Вчера младежите отбелязаха Международния ден на студента с пърформанс, наречен "Мъртвешко хоро". Над 100 души излязоха пред парламента и свалиха връхните си дрехи, като останаха по тениски, изпръскани с розова боя. След това легнаха на земята за няколко минути. По този начин младежите отбелязаха годишнината от нахлуването на нацисти в Карловия университет в Прага, както и 40 години от навлизането на танкове в Политехническия университет в Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай