Спират с контрапожар огнения ад в Рила

Два манастира под огън, пращат виновниците на съд

Спират с контрапожар огнения ад в Рила | StandartNews.com

Кюстендил. Спасяват Рила с огън срещу огън. След като вече три денонощия стихията в най-високата ни планина не може да бъде потушена, спецове решиха да пробват изход с контрапожар.

Няколко нови огнища, запалени и контролирани от пожарникарите са последната надежда да се пресече пътят на пламъците. След като лумнаха в 120-годишна смърчове гора над Рилския манастир, те обхванаха и 20-метрови мури и борове в Националния парк Рила.

Над 120 дка от манастирските кории са съсипани. Двата хеликоптера на военновъздушните сили успяха да спрат скоростното разрастване на огнения ад, но не и да го загасят. След намесата на вертолетите отново се събуди и пожарът на билото край кочериновското село Пастра. Той лумна ден след стихията над манастира и е на няколко километра от нея.

Този вторник пожар се разгоря и под новия Гигински манастир в Брезнишко, но пожарникарите успяха да го овладеят и огнището само тлее.

До 3 години затвор очакват 40-годишния жител на Пастра и племенника му, които признаха, че са виновни за пламъците в тази част на Рила. Двамата чистели нива и решили за по-бързо да запалят бурените, но вятърът отвял огъня до близката гора. Все още се издирват траперите, които вероятно са довели стихията над Рилския манастир.

В района плъзна слух, че пръст в деянието може да има и дървената мафия, тъй-като гърците масово изкупували наша дървесина за огрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай