Спират достъпа от България до 22 сайта за хазарт

Спират достъпа от България до 22 сайта за хазарт  | StandartNews.com

София. Държавната комисия по хазарта обяви с решение забранителен списък с 22 уебсайта за спортни залагания, достъпът до които трябва да бъде ограничен от територията на България. Причина за това е липсата на лиценз.

Изискването за лиценз за хазартна дейност в България е включено в новия Закон за хазарта, приет от предишното Народно събрание. Той узаконява залаганията в интернет, стига организаторът на играта да е получил лиценз от ДКХ. Лицензирането обаче не може да започне преди да са изготвени всички необходими наредби към закона. Заради това до момента няма нито един издаден лиценз, при подадени 2 искания.

В "черния списък" попадат едни от най-популярните сайтове за спортни залагания по света. Извън него остават три български компании, които имат лиценз като офлайн оператори.

В закона е заложен и данък върху направените залози в размер на 15%. Поради това много компании изобщо не са кандидатствали за лиценз. Тогава те протестираха с аргумента, че изплащат 90% от приходите си като печалби и този данък ще бъде непосилен за тях. 

22-та букмейкърски сайта имат срок от 3 дни да ограничат достъпа от България или да спрат приемането на залози от територията на страната. Оповестяването на списъка се счита за уведомяване. 

Решението на регулатора може да се обжалва пред Административния съд в София в срок от 14 дни, но евентуалното му обжалване не спира неговото изпълнение. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай