Спецучение блокира София тази вечер

Спецучение блокира София тази вечер | StandartNews.com

"Днес в късните часове на деня ще проведем мащабно антитерористично учение в столицата, то се планира от два месеца. Поддържаме своята готовност", обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на извънреден брифинг. Изявлението й е провокирано от терористичните атаки в Белгия, които взеха живота на няколко десетки тази сутрин.

По-рано тази сутрин и премиерът Бойко Борисов обяви, че готвим специално учение на МВР и армията, което ще се проведе в столичното метро. "Ще тренираме реакцията на държавни структури, координация и обмен на информация. На отделни места ще има засилено полицейско присъствие, районите, в които се извършват тренировъчните действие, ще са отцепени", разясни Бъчварова. Тя призова столичани да проявят разбиране към евентуалните неудобства.

"Повишихме нивото по сигурност на всички пристанища, гари, метростанции, летища. Столична община съдейства на СДВР за проверка на възлови места в София", обяви вътрешният министър. Засилен контрол ще има и по границата ни - според Бъчварова той ще е 100-процентов.

"МВР осъществява контакт с българите в Брюксел, както и с планиращите пътуване до Брюксел. Това е изключително сериозна заплаха за европейската сигурност", обяви силовият министър, като допълни, че атентатите са били извършени с изключителна дързост.

Вицепремиерът смята, че ситуацията е силно тревожна и опасността е висока за всички европейски държави. "Към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни, но сме задействали всички превантивни мерки", гарантира Бъчварова. Тя съобщи и че в 16:00 часа днес се очаква извънредно заседание на Националния оперативен щаб, на което ще присъства и премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай