Спартак ни води туристи

Чужденци тръгват по 6 нови дестинации в Пиринско след дискусия на "Стандарт"

Спартак ни води туристи | StandartNews.com

Гладиаторът Спартак ще позлати Сандански. Догодина в съседното село Склаве ще възкресят пазарът за роби, на който е продаден легендарния тракийски воин. Ще има и арена, където гладиатори ще размахват мечове.

Гръцки туроператори вече са включили Склаве в маршрутите си за 2013-а. Това съобщи зам.-кметът на Сандански Младен Тимчев на дискусия в Благоевград, организирана от в. “Стандарт” и в. "Струма". Форумът е част от кампанията “Чудесата на България”.

"Спартак е запазена марка на България, със сигурност ще привлечем не само туристи от съседните страни, но и от цяла Европа и дори Америка", подкрепи идеята Здравка Чилева, собственик на туроператорската фирма “Алфатур”. Вицепремиерът Симеон Дянков пък обеща да даде рамо на проекта.

Западняци ще вървят по стъпките на апостол Павел в Пиринския край. Ученикът на Христос минал през  Сандански, проповядвал е в района, обясни в Благоевград проф. Николай Овчаров на дискусия за туризма в Югозападна България. Има много места в този край, които са свързани с дейността му, подчерта родният Индиана Джоунс. И предложи специален маршрут за поклоннически туризъм. Той ще привлече и католиците от Западна Европа.

Апостол Павел в маршрути "Чудесата"

6 нови дестинации за региона начертаха учени, представители на туристическия бранш и експерти от министерството на икономиката по време на форума. Той е част от националната кампания "Чудесата на България". Три от маршрутите предложи "Стандарт". Първият е специално за Благоевград и околните села. Вторият е "Земя на чудесата" и включва обекти от Сандански, Мелник и Петрич. "Предлагаме хотелиерите от региона да организират екскурзии и нашите и чуждите туристи да посещават епископската базилика в Сандански, църквите и древните разкопки в Мелник, храма на Преподобна Стойна в с. Златолист, античния град Хераклея Синтика, църквата на Ванга в Рупите и къщата й музей в Петрич, както и Самуиловата крепост", каза главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Всички тези места могат да се видят в рамките на един уикенд. Третият маршрут, който тя презентира, е за гостите на Банско. За тях хотелите могат да предлагат обиколка из Разлог, където има голф игрище и уникална църква от 1614 г. с единствения стенопис на Христос в ракета. Там могат да се чуят прочутите песни на добърските баби. Оттам туристите могат да продължат за СПА в минералните извори на Огняново, да разгледат римския град Никополис ад Нестум в Гърмен и да приключат тура си в архитектурните резервати Лещен и Ковачевица.

Маршрут по стъпките на Спартак начерта зам.-кметът на Сандански Младен Тимчев. Мелнишка ваканция "По стъпките на Деспот Слав" лансира проф. Виолета Нешева, която от 20 години проучва района. За привличането на туристи в най-малкия български град с най-много църкви трябват три дребни неща - пазачи на разкопките и старините, паркинг и здравен пункт, каза тя.

Разкопките не са само наука, те са бизнес, реклама и маркетинг, като най-важна е рекламата, подчерта и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Идеите ви са прекрасни и продуктивни, ще бъдат включени в стратегия 2020, каза секретарят на президента по културните въпроси проф. Кирил Топалов. Всички маршрути, които предложихте, ще намерят място на официалния туристически сайт на България и в мултимедийния й албум, съобщи Мария Стоянова от Министерството на икономиката и туризма.

Държавата ще помогне с пари за всяка идея, която си заслужава, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той обеща подкрепа за новите маршрути, както и социализацията на обектите и охраната им. Най-голямата инвестиция за инфраструктура в региона вече се прави - това е магистрала "Струма", каза още Дянков. И изрази увереност, че това ще увеличи многократно чуждите туристи у нас.

В края на дискусията бе представен новият сайт на в. "Струма", който тръгва на 20 декември - Игнажден. Ще бъдем вестникът на образования и делови човек, ще даваме трибуна на всички гледни точки, подчерта управителят Теодора Томова.

Бизнесът и кметовете вече работят заедно

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Щастлива съм, че в навечерието на Коледа правим дискусия от кампанията "Чудесата на България" в Благоевград - центъра на най-богатия на културно-исторически обекти район в България. Едни от основните римски пътища са минавали през Югозападна България. Струма е главна пътна артерия още от времето на Великото преселение на народите. А българската светица Ванга неведнъж е казвала, че най-добрите хора живеят в Пиринския край. Със своята уникална природа и фолклорни традиции той е едно от безспорните Чудеса на България. Не случайно национален парк "Пирин" е под закрилата на ЮНЕСКО от 1983 г.

Наричат този край земя на чудесата. В подготовката на форума научих факт, от който ме заболя. В годините на социализма този край е носел на хазната по 1 милион лева приходи от туризъм годишно. Днес сумите са символични.

Държавата и всички ние сме длъжници на Пиринския край. Това ни амбицира още повече да начертаем заедно нови туристически маршрути. И да потърсим още нестандарти възможности за туризъм като фестивален и културен туризъм в Благоевград, като спортен, СПА, еко и приключенски туризъм в района на Банско и поклоннически туризъм в района на Роженския манастир, с. Златолист и с. Рупите.

Кампанията "Чудесата на България", която докосна сърцето на всеки българин, има няколко безспорни успеха. Първият е, че превърнахме популяризирането на културно-историческото наследство в държавен приоритет. Това се случва за първи път в най-новата ни история. Вторият е, че ангажирахме вниманието на бизнеса. Третото достойнство на кампанията бе, че показа на българските кметове силата на европейски издържаните финансови проекти.

Създават Балкански институт за културни маршрути

Да се създаде Балкански институт за културни маршрути в Благоевград по подобие на този в Люксембург. Тази идея разкри по време на дискусията "Чудесата на България" проф. Виолета Нешева. Според нея мястото на града е стратегическо и е на кръстопът, граничи с Гърция и Македония. "Напълно възможно е да се направи трансграничен културен коридор. Да се посещават културно-исторически обекти в различните държави. А обменът на култура ще доведе до по-силни връзки и развитие на бизнеса и на икономиката", каза още археоложката. Всичко, което помага за напредъка на туризма, е важно за нас и може да се разчита на финансовата подкрепа на държавата, подчерта вицепремиерът Симеон Дянков. "Спокойно мога да нарека г-жа Славка Бозукова и министър Дянков Апостоли на културното наследство на България, защото ни помагат изключително много", допълни проф. Нешева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай