Петък,

Спането през деня може да докара деменция

От: Людмила Милчева -
Спането през деня може да докара деменция
A
A
A

Дневната сънливост може да доведе до риск от развитие на деменция, според проучване на американски лекари, публикувано в списание Science Translational Medicine.

Експертите анализирали данните от изследването на 119 души над 60-годишна възраст, които се оплаквали от недостиг на сън в дълбоката му фаза. С помощта на преносими електроенцефалографски монитори учените са фиксирали мозъчните вълни на пациентите. В резултат изследванията са показали повишено съдържание на тау белтък, който разрушава невроните и образува неврофибриларни връзки в мозъка,  които се откриват при болестта на Алцхаймер.

Отбелязва се, че липсата на сън с пълноценна дълбока фаза води до този негативен ефект, а това най-често се среща при тези, които спят през деня.

Болестта на Алцхаймер е разновидност на старческото слабоумие, проявяващо се с тотална деменция с прогресивно разстройство на паметта. В основата на заболяването лежи дифузната атрофия на мозъка, главно на неговата кора, характеризираща се с по-големи огнища, отколкото другите разновидности на сенилната деменция. Болестта е кръстена на германския лекар Алоис Алцхаймер, който я е описал за първи път.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: "сън" Деменция

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички