Спането през деня може да докара деменция

Тези, които подремват след обяд, се оплакват от недостиг на сън в дълбоката му фаза нощем

Спането през деня може да докара деменция | StandartNews.com

Дневната сънливост може да доведе до риск от развитие на деменция, според проучване на американски лекари, публикувано в списание Science Translational Medicine.

Експертите анализирали данните от изследването на 119 души над 60-годишна възраст, които се оплаквали от недостиг на сън в дълбоката му фаза. С помощта на преносими електроенцефалографски монитори учените са фиксирали мозъчните вълни на пациентите. В резултат изследванията са показали повишено съдържание на тау белтък, който разрушава невроните и образува неврофибриларни връзки в мозъка,  които се откриват при болестта на Алцхаймер.

Отбелязва се, че липсата на сън с пълноценна дълбока фаза води до този негативен ефект, а това най-често се среща при тези, които спят през деня.

Болестта на Алцхаймер е разновидност на старческото слабоумие, проявяващо се с тотална деменция с прогресивно разстройство на паметта. В основата на заболяването лежи дифузната атрофия на мозъка, главно на неговата кора, характеризираща се с по-големи огнища, отколкото другите разновидности на сенилната деменция. Болестта е кръстена на германския лекар Алоис Алцхаймер, който я е описал за първи път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай